Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Kommunalrådsposter klara

Uppdaterat torsdag 21 oktober 2010 kl 17.20
Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 11.00
Kommunalråden i Uppsala Cecilia Forss (M), Stefan Hanna (C), Ebba Busch (KD), Gunnar Hedberg (M) och Cecilia Hamenius(FP) Mohamad Hassan (FP) Foto: Mona Wahlund/SR.

I Uppsala kommun har det under dagen blivit klart vilka politiska uppdrag alliansens kommunalråd kommer att ha. En hel del blir likadant som före valet, men vissa saker förändras - främst personerna.

Fyra kommunalråd är helt nya, två har lång erfarenhet. Ett av dem är moderaten Gunnar Hedberg som fortsättningsvis blir ordförande i kommunstyrelsen med ansvar för bland annat finans- och ekonomifrågor.

– Jag får väl se det stora stödet jag fick i personkryssen som att det är många fler än mina kamrater i partiet som tycker att jag bör axla den här posten även fortsättningsvis.

Cecilia Forss fortsätter som ordförande för barn- och ungdomsnämnden, men får också ansvarsområdet stadsbyggnadsfrågor.

Folkpartisten Mohamad Hassan har de senaste fyra åren hållit i ordförandeklubban i nämnden som bland annat ansvarar för gymnasie- och vuxenutbildning och fortsätter med det samtidigt som han som kommunalråd ansvarar för jämställdhetsfrågor och kultur.

Centerpartiets nya man Stefan Hanna som med erfarenhet av företagarfrågor tar sig an kommunens näringslivsfrågor, klimat och miljöfrågor men blir också ordförande i gatu- och trafiknämnden.

Den unga kristdemokraten Ebba Busch blir ordförande i äldrenämnden och ansvar bland annat för de frågorna som kommunalråd.

Ja, alla de här har figurerat i valrörelsen och utmärkt sig i de politiska uppdrag de fått idag så inga ögonbryn lyftes speciellt högt. Men när det sjätte kommunalrådet presenterades - folkpartisten Cecilia Hamenius med ansvar för personalfrågorna i de kommunala verksamheterna, som förskola - skola till exempel dök flera frågor upp. Bland annat den om hur valresultatet speglas i antalet kommunalråd.

Det faktum att moderaterna fick fler röster och att de övriga partierna i alliansen backade kraftigt i valet kommer alltså inte att synas på kommunalrådsposterna eftersom Folkpartiet trots att de tappat många röster fått behålla sin ställning i Uppsalapolitikens toppskikt. Moderaten Gunnar Hedberg förklarar:

– Därför vi ser helheten då. Vi har ju många fler ordförandeskap, många fler nämnder som vi ska ha majoriteter i från alliansens sida och där kommer vi att väga ihop så att vi känner oss tillgodosedda vi moderater som gick framåt.

– Är man fyra parter som ska samverka så är det klart att man måste göra det på ett bra sätt och det tycker jag att vi har landat på.

Är det därför ni inte krävde fler kommunalrådsposter då?

– Nä, men det ser vi ju runt om, inte minst i länet, som ni har kunnat rapportera om att kommer man inte överens så kommer man inte överens, men vi kommer överens och är nöjda med det.

Här är den nya ansvarsfördelningen:

Cecilia Forss (M) kommer att ha ansvar för grundskola, förskola, stadsbyggnad och bostäder och fortsätter som ordförande i barn- och ungdomsnämnden som handskas med dessa frågor.  

Mohammad Hassan (FP) kommer att ansvara för gymnasieskola, sociala frågor, vuxenutbildning, jämställdhet och kultur och fortsätter även han fyra år till som ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Stefan Hanna (C) får ha hand om trafik- och miljöfrågor, näringslivsgruppen samt IT- och landsbygdsfrågor och blir ny ordförande i gatu- och trafiknämnden.

Ebba Busch (KD) blir ansvarig för äldrefrågor, demokrati och integration och ny ordförande i äldrenämnden.

Cecilia Hamenius (FP) kommer bli ny ordförande i styrelsen för vård och bildning och att ha hand om de personalfrågorna inom de verksamheter som drivs av kommunen, så som vård- och omsorg, förskola och skola mm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".