Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Dubbdäcksförbudet

"Folk kommer hitta nya vägar"

Publicerat fredag 22 oktober 2010 kl 04.55
"Man får planera resan"
(1:49 min)
Ann-Britt Ådegren. Foto: Mårten Nilsson/SR

Dubbdäcksförbudet på Kungsgatan i Uppsala kommer att innebära att trafikbelastningen ökar på omkringliggande gator, bland andra på Dragarbrunnsgatan som redan i dag tidvis är drabbad av köbildningar. Hur tror du förbudet påverkar trafiken på andra gator? Kommentera!

Sektionschefen på Uppsala kommuns gatu- och trafikkontor, Ann-Britt Ådegren, säger att hon räknar med att fordonen kommer att bli fler på Dragarbrunnsgatan i takt med att allt fler bilister nu byter till vinterdäck:

– Det kan bli fler fordon, absolut, säger Ann-Britt Ådegren.

Finns risk för att det blir kaos? Redan i dag blir det ju trafikstockningar ibland?

– Jag tror inte att det blir några enorma trafikstockningar. Jag tror att folk kommer att lära sig hitta nya vägar. Man får planera resan lite grann.

Hittills har trafikeffekterna inte varit särskilt märkbara av dubbdäcksförbudet, som trädde i kraft för tre veckor sedan och som gäller en del av Kungsgatan och en del av Vaksalagatan. Men i och med att det nu blir allt mer av vinterväglag och att allt fler bilister skiftar till vinterdäck så blir det också allt fler fordon som inte har tillåtelse att köra på vägsträckorna där dubbdäcksförbudet råder. Och det innebär att de bilister som valt att ha däck med dubbar måste söka andra vägar. Ann-Britt Ådegren tror att Dragarbrunnsgatan och Stationsgatan på andra sidan om Kungsgatan blir de gator som i ett första skede kan bli mest belastade. Och det tror också en del av trafikanterna på Dragarbrunnsgatan:

– Trafiken måste ju flytta till andra gator när man inte får köra där. Förresten så tror jag att de flesta chansar och kör på Kungsgatan ändå. Är det is så hjälper bara dubbar, och de flesta tänker nog i första hand på sin egen säkerhet, säger en man till Upplandsnytt.

– Automatiskt så blir det mer trafik här på Dragarbrunnsgatan, det blir det, säger en kvinna.

Det är för att få ner luftföroreningarna som dubbdäcksförbudet införts. Men en hel del kritiska Uppsalabor hör av sig till gatu- och trafikkontoret, säger Ann-Britt Ådegren.

– Vi har haft många samtal. Först är många kritiska, innan de får veta bakgrunden. Sen finns det ju dem som håller fast vid sin kritik även sen de fått bakgrunden, säger Ann-Britt Ådegren, sektionschef på Uppsala kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".