Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Komvux i Uppsala ska upphandlas

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 05.26
Hassan (FP): ”Kostnaderna är högre”
(1:48 min)
Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

En stor del av Komvux i Uppsala kommer att konkurrensutsättas. Detta för att se om man kan få bibehållen eller ökad kvalitet på verksamheten till ett billigare pris.

– När man tittar på kostnaderna för Uppsalas vuxenutbildning så är de högre än andra kommuner. Men vi har inte den här enorma kvalitetsskillnaden fast vi ligger högre i pris. Upphandlingar är ett sätt för oss att försöka hålla ned kostnader och få bra kvalitet, säger Mohamad Hassan (FP).

Så du vill få ned kostnaderna för vuxenutbildningen i Uppsala?

– Det är inte huvudsyftet utan kvaliteten är avgörande, säger han.

Sedan tidigare har Komvux i Uppsala kunnat erbjuda studier på olika sätt genom vanlig termins- och klassrumsutbildning men också utbildning på distans. Genom den här upphandlingen vill man också kolla om det finns utbildningsföretag som kan erbjuda varianten distansutbildning med lärarstöd. Det är just de här två distansutbildningarna som ska upphandlas. Den traditionella klassbundna vuxenutbildningen ska inte det utan fortsätter vara i kommunal regi.

– De har bra kvalitet och bra undervisning. Därför har vi faktiskt undantagit det som de är bäst på, säger Mohamad Hassan, Folkpartiet.

Den rödgröna oppostionen i utbildning- och arbetsmarknadsnämnden har reserverat sig mot beslutet och tror att en upphandling där priset spelar roll kan leda till att utbildningen blir sämre.

– De som kommer att lägga anbud på detta kommer att räkna på sina anbud och pressa sina kostnader. Den största kostnaden i undervisningsverksamheten är lärarlönerna, säger Ulrik Wernsberg (S) som tror att upphandlingen därför leder till en dålig lärartäthet.

– Det blir därmed en risk för dålig kvalitet för de vuxenstuderande, säger han.

Men sköter inte det där sig självt, då man inser att det inte går att ha hur få lärare som helst utan att det påverkar kvaliteten?

– Jovisst, man kan säga att marknaden är självreglerande. Det tråkiga är för de vuxna som får vara med i den processen, med för dålig utbildning. Då kanske ett antal av de inte lyckas nå upp till kunskapsmålen, säger Ulrik Wernsberg (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".