Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Knivsta

Folkpartiet utesluter troligen sina ledamöter

Uppdaterat torsdag 28 oktober 2010 kl 13.30
Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 00.24
Camilla Westerborn:”Jättetråkigt att man inte kan fokusera på folkpartiet”
(0:33 min)

Efter att de två FP-ledamöterna Camilla Westerborn och Anne-Marie Morhed hade förhandlat in sig i den styrande majoriteten i Knivstas kommunfullmäktige, utan stöd av sitt parti, har Folkpartiets medlemsmöte under onsdagskvällen röstat för att utesluta dem ur partiet.

Thérése Tangen, ordförande i Folkpartiet i Knivsta, beklagade efter mötet den uppkomna situationen.

– Vi har hållit på och diskuterat i fyra timmar om hur man ska respektera de demokratiska processerna i ett parti, säger Thérése Tangen.

Vad har ni kommit fram till?

– Till slut såg jag inget annat råd än att gå till omröstning. Då röstade medlemsmötet om att de skulle föreslå styrelsen att utesluta våra medlemmar Camilla Westerborn och Anne-Marie Morhed.

Tror du att de kommer att fortsätta att medverka i majoriteten i Knivsta ändå?

– Det vet jag inte. I sådana fall blir de ju politiska vildar.

Kommer gruppledare Catharina Winninge att sitta kvar i opposition?

– Vi vet just nu ingenting faktiskt, mer än att det här var resultatet av kvällens möte. Som sagt, medlemsmötet har föreslagit styrelsen, så nu ska det ju antas av styrelsen.

När tror du att det beslutet kommer att tas?

– Ja, snarare om en vecka än en månad i alla fall.

Har du någon ytterligare kommentar till Moderaternas agerande i den här frågan?

– Jag tycker nog att de kan bära sin del av skulden också till att det har gått på tok här. De borde ju naturligtvis aldrig ha förhandlat med några som inte hade förhandlingsdelegation som Folkpartiet, säger Thérése Tangen, ordförande i Folkpartiet i Knivsta.

– Det är väldigt sorgligt alltihop. Jag är helt ställd, faktiskt, att det har blivit så här.

En annan som tycker att det är var ett tråkigt beslut är Camilla Westerborn:

– Ja, vi tycker att det är väldigt tråkigt. Det är ju styrelsen som utesluter, vad man har sagt då det är att man ska uppmana styrelsen att besluta om att utesluta oss. Och vi var ju femton medlemmar där och det var åtta, så det var ju en knapp majoritet egentligen för att göra på det här sättet.

– Det är klart att det är väldigt tråkigt och det är jättetråkigt att man inte kan fokusera på folkpartiet och vad väljarna har röstat på utan att man hänger upp sig på formalia och andra detaljer i stället för att titta på resultatet.

Anne-Marie Morhed meddelar att hon har för avsikt att fortsätta att arbeta för Folkpartiet eftersom hon menar att beslutet om uteslutning inte kan fattas enbart på lokal nivå. Men hon är missnöjd med situationen.

– Jag tycker att det är sorgligt därför att vårt syfte var aldrig att vara självsvåldliga utan vårt syfte var att få med Folkpartiet in i en majoritetsbildning.

Ångrar du ditt agerande i det här?

– Nej, verkligen inte för det var det enda möjliga i det här läget.

Kommer du att fortsätta att medverka i majoriteten i Knivsta?

– Jag har inga andra planer.

Kommer det att vara aktuellt, jag tänker du har ju bytt parti en gång tidigare från Vänsterpartiet till Folkpartiet, kommer du att byta igen nu?

– Nej, det tror jag inte. Nej, jag är med i Folkpartiet och jag har för avsikt att fortsätta vara med i Folkpartiet för jag tycker att det är jag hör hemma.

Men om de röstar ut er nu, hur funkar det då?

– Ja, det vet jag inte. Jag hoppas att det löser sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".