Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Buss stannar inte vid hållplats

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 05.02
"Det händer otaligt många gånger att bussen bara svischar förbi"
(2:15 min)
1 av 2
Inga-Lill Jansson i busskuren som skyms av buskar. Foto: Mårten Nilsson/SR
2 av 2
Inga-Lill Jansson. Foto: Mårten Nilsson/SR

85-åriga Inga-Lill Jansson från Uppsala har vid flera tillfällen råkat ut för att stadsbussen hon tänkt åka med inte stannat utan bara kört förbi hållplatsen. Skälet har helt enkelt varit att busschauffören inte sett att Inga-Lill suttit i busskuren på Norbyvägen eftersom en hög vildvuxen häck växer vid busskuren och skymmer sikten.

– När man kommer hit och sätter sig så är det buskar på vänster sida där bussen kommer från Gottsunda, och då händer det att bussen bara svischar förbi, för då har inte föraren sett att man sitter här, berättar Inga-Lill Jansson.

Hur mycket problem ställer det till?

– Ja, det är naturligtvis stora problem om man är gammal och har fullt sjå att ta sig till bussen. Då är man trött ibland och vill sätta sig, det kanske blåser kallt - och så kör bussen förbi. Vi är många gamla som åker här, och jag har träffat också ungdomar som säger att de råkat ut för samma sak. Jag har sagt till flera bussförare, men de säger att de kan inte göra något, det är markägaren.

Det är mycket ovanligt med problem med skymd sikt vid busskurerna. Bara något enstaka klagomål kommer in till Uppsala kommun varje år. Vid den här busskuren handlar det om vegetation som växer på privat mark och i de fallen brukar stadsbyggnadskontoret ingripa, berättar handläggaren Diana Saifi:

– Stadsbyggnadskontoret brukar då skriva brev till fastighetsägarna att åtgärda saken inom viss tid. Och gör de inte det kan man förelägga dem att göra detta. För det finns regler för hur vegetationen får se ut, det ska ju vara fri sikt, säger Diana Saifi.

Varför har då växtligheten fått breda ut sig så mycket i det här fallet? Upplandsnytt tog med sig Inga-Lill Jansson till den aktuella fastigheten och gick uppför trappan till entrédörren och ringde på.

När fastighetsägaren får höra om problemen med hans häck säger han:

– Ojojoj, det ska jag ta hänsyn till, jag har en sekatör, jag ska åtgärda det, jag har inte riktigt insett att det ställde till så stora problem.

Efter att Upplandsnytt uppmärksammat problemet har Uppsala kommun nu också skrivit till fastighetsägaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".