Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Vårdboende kritiseras för lite personal

Publicerat torsdag 20 januari 2011 kl 06.01
"De lämnades utan tillsyn"
(2:00 min)
Frodegårdens vårdboende på Frodegatan i Uppsala. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Frodegårdens vårdboende i Uppsala får kritik av Socialstyrelsen för att ha haft så liten bemanning nattetid att de boende i praktiken varit inlåsta. På vårdboendet, som drivs av kommunens enhet Vård och bildning, så har två anställda nattetid skött alla tre enheter på boendet. Oacceptabelt, menar Socialstyrelsen och dess inspektör Soile Ahlqvist.

– Personalbemanningen ansåg vi inte var tillräcklig för att de skulle kunna ha uppsikt över enhetsdörren - att de skulle kunna hjälpa den som ville lämna enheten eller behövde någon hjälp. De lämnades utan tillsyn åtminstone delar av natten, säger Soile Ahlqvist.

Ser ni det som att de boende då i praktiken var inlåsta?

– Ja, eftersom dörren var låst och det var svårt för de boende att kunna öppna dörren själv, då måste man uppfatta det som att de var frihetsberövade och inlåsta, säger Soile Ahlqvist.

I somras ändrades föreskrifterna så att det inte längre blev tillåtet att begränsa friheten för gamla på vårdboenden genom att i praktiken låsa in dem. För att kontrollera hur förändringen har efterlevts har Socialstyrelsen genomfört inspektioner i 48 av landets kommuner, och det var vid den kontrollen som Frodegården i Uppsala inte ansågs leva upp till de krav som ställs.

På två av de tre enheterna på Frodegården bor senildementa, och för att de inte ska förirra sig ut har dörren ut från enheten försetts med kodlås men också en synlig kod. Socialstyrelsen menar att med Frodegårdens nuvarande bemanning med personal som ofta inte finns på plats så innebär det en inlåsning. Christina Gustafsson, affärsområdeschef på Uppsala kommuns enhet Vård och bildning, menar att den bemanning som funnits räckt till att ge en god vård:

– Den bedömningen har vi gjort, eftersom om nån är orolig eller vårdas i livets slut, så har vi förstärkt.

Men för att klara Socialstyrelsens nya krav begär nu Vård och bildning mer pengar från Uppsala kommun.

– Är det så att kravet är att vi ska vara en på varje enhet, då behöver vi utöka vår bemanning med en person per natt, säger Christina Gustafsson.

 Och då behöver ni mer pengar?

– Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".