Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
UPPSALA

"Inga hot mot UNT"

Publicerat fredag 21 januari 2011 kl 15.39
"Det är förfärligt"
(1:32 min)
Lars Nilsson, chefredaktör på UNT. Foto: Alexander Gagliano/SR

I går framkom uppgifter i SVT:s Rapport om att en av de största anledningarna till att terrorberedskapen i Sverige höjdes i höstas var ett hot mot tidningen Nerikes Allehanda. Orsaken till hoten ska ha varit att tidningen 2007 publicerat konstnären Lars Vilks teckning av en rondellhund föreställande profeten Muhammed. Också Upsala Nya Tidning publicerade teckningen 2007.

– Det är förfärligt förstås, men det mer förfärliga är själva hotet - att en relevant publicering av en teckning i sitt sammanhang kan leda till dessa konsekvenser, säger Lars Nilsson, chefredaktör på Upsala Nya Tidning.

UNT publicerade en bild på Vilks rondellhundteckning 2007. En publicering som ledde till starka protester. Cirka 600 personer samlades utanför tidningens redaktion på Dragarbrunnsgatan i Uppsala, betydligt fler än den grupp människor som protesterade mot Nerikes Allehandas publicering samma år. Ändå är det den Örebrobaserade tidningen som enligt Lars Nilsson fått bli en sorts symbol för Vilkspubliceingen i Sverige.

– På samma sätt som Lars Vilks och även Jyllandsposten och Jyllandspostens tecknare.

Enlgit SVT:s Rapport i går kväll så ska ett hot i höstas riktat mot Nerikes Allehanda vara en av de viktigaste anledningarna till att Säkerhetspolisen höjde terrorberedskapen i Sverige från två till tre på en femgradig skala. Lars Nilsson säger att de under hösten inte fått några hot riktade mot sig på grund av deras publicering av Vilks teckning. På frågan om de under åren, eller nu, gjort säkerhetsförstärkningar på UNT säger han så här.

– Det är klart att man funderar i de banorna men om vi skulle ha gjort det skulle jag inte berätta det.

Har ni gjort det just nu?

– Nej.

Upplandsnytt har också varit i kontakt med Säpo för att ställa frågan om UNT utsatts för hot tidigare, eller nyligen. Men där svarar Säpo enbart "inga kommentarer".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".