Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya politiker får hjälp av erfarna

Publicerat lördag 5 februari 2011 kl 13.00
Mentorn Catarina Deremar: ”Vi ska vara bollplank”
(1:39 min)
Catarina Deremar (C). Foto: August Bergkvist/SR

I ett nytt projekt som drivs av Sveriges kommuner och Landsting, SKL så fick nyvalda politiker anmäla sig till ett mentorsprogram för att kunna få stöd i sitt nya uppdrag. Nu har mentorerna och deras adepter haft ett första möte.

En av mentorerna är oppositionskommunalrådet Catarina Deremar (C) från Tierp:
– Det var ju spännande så klart eftersom jag inte kände den person SKL parat ihop mig med. Vi träffades och diskuterade vad det här kan innebära och lite hjälp i starten.

Vad går det ut på?
– Att dela med sig av sina erfarenheter och få ett bollplank.

Det handlar om 24 lokala och regionala politiker som är nya i politiken och som har högre positioner som medverkar i mentorsprogrammet. Syftet är att hjälpa politiker som är nykomlingar att komma in i det politiska arbetet:

– Man är ju ofta ensam som ledare och det finns ju saker som är svåra att diskutera med sin grupp. Eller att det blir problematiskt, allt från personliga konflikter till svåra ställningstaganden, säger Catarina Deremar.

Under ett år ska mentorprogrammet pågå och sen ska det utvärderas och eventuellt även få en fortsättning.

Catarina Deremar tror i alla fall att något som det här behövs.
– Dels har jag själv upplevt att jag haft behovet och jag märker ju det också när jag träffa politiker från runt om i landet att det är ju precis det här vi ägnar oss åt när vi har våra regionala eller nationella träffar. Då diskuterar vi hur man tacklat olika problem och försöker lära av varandra.
– Jag tror det här projektet kommer att fortsätta, säger mentorn och kommunalrådet Catarina Deremar (C) från Tierp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".