Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslut om Ärna flygplats närmar sig

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 07.08
Protester mot att bygga ut flygplatsen på Ärna.

Miljödomstolens prövning av om civil flygverksamhet ska tillåtas på Uppsala flygplats vid Ärna går nu in i sitt avgörande skede. Domstolen studerar nu de yttranden som kommit in för att sen ta ställning.

– Det är många delar att ifrågasätta, men jag fokuserar mycket på luftföroreningarna där det är svårt att se vad det är som gäller och vilka gränsvärden som finns, säger Tom Sandstedt.

Den stora merparten av dem som velat framföra sina åsikter till Miljödomstolen gör det genom ett gemensamt ombud, en jurist med specialkunskaper i Miljörätt. Ett 100-tal personer representeras av ombudet. Men dessutom har dryga tiotalet personer valt att på egen hand framföra sina synpunkter.

De flesta protesterar mot att civilflyg ska tillåtas på Ärna, men Mads Kjersgaard har för Almunge Knutby Moderatförening skrivit ett yttrande för att civilflyg ska tillåtas. Han tycker att domstolen borde studera flygplatsen i Lübeck i Tyskland som ett välfungerande exempel i en stad som liknar förhållandena i Uppsala, och han tycker att Arlanda behöver konkurrens:

– Det är dyrt att att sig dit, för det råder monopol som gör att det kostar tre gånger så mycket som vanliga busstransporter. Och att hämta nån med bil är en mardröm, för där har ju byggts om oavbrutet i ett kvarts sekel nu, säger Mads Kjersgaard.

Ett återkommande argument bland de yttranden som är kritiska till civilflyg på Ärna är oron för att vattentäkter och vattenförsörjning ska förorenas av utsläpp från flygplanen. På Miljödomstolen säger rådmannen Lars Kock Jalvemyr att domstolen är väl medveten om den oron:

– Det har vi ju fått information om hur sakägarna ser på det. Det här ärendet rymmer ju inte enbart bullerproblematik utan miljön över huvud taget, säger Lars Kock Jalvemyr.

Länsstyrelsen i Uppsala har tidigare sagt ja till civilflyg på Ärna. Nu är det regeringen som ska fatta det slutliga beslutet, och Miljödomstolens roll är att skriva ett yttrande med sin bedömning som underlag för regeringen. Och Miljödomstolen närmar sig nu sitt ställningstagande:

– Vårt yttrande kan väl tänkas föreligga runt månadsskiftet april-maj, säger Lars Kock Jalvemyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".