Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
EFTER BLOGGSKANDALEN

Hanna vann omröstningen

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 23.52
"Det hör inte hemma i god partipolitik"
(2:23 min)
Stefan Hanna efter omröstningen. Foto: Mårten Nilsson SR

Stefan Hanna vann förtroendeomröstningen på torsdagskvällens årsmöte i Centerpartiets Uppsalakrets med 76-70 och med tre röster nedlagda. Det var en lättad och leende Hanna som mötte journalisterna efteråt. Flera av Hannas kritiker talade efteråt om att lämna partiet.

Ett antal nya medlemmar dök upp på årsmötet, och Stefan Hanna medgav för Upplandsnytt att han kände en del av dem. Även bland Hannas kritiker uppgavs finnas nytillkomna medlemmar. Mycket talar för att Hanna därmed sitter kvar, men det är Centerns fullmäktigegrupp som fattar beslut om vilken företrädare partiet vill ha.

– Stefan Hanna visste ju att det skulle bli väldigt jämnt och kanske var det så att han tog med sig några extra personer för att säkra och uppdela. Det hör inte hemma i god partipolitik att ta till sådana metoder, man ska kunna vinna det här på ett schysst sätt, säger Anette Stavenow Mansnérus.

Anette Stavenow Mansnérus säger att flera av de nya medlemmarna var så färska i partiet att de betalade medlemsavgiften på plats på mötet, något som aldrig annars brukar hända, och flera personer berättade för Upplandsnytt att Stefan Hanna och ytterligare en person noggrant instruerade en del av de nya medlemmarna hur de skulle rösta. Totalt talas det om tjugo eller trettio obekanta ansikten som dök upp på mötet. Stefan Hanna bekräftar för Upplandsnytt att han känner en del av dem.

– Jaa jag känner dem, alla känner jag inte men Lars O Ericsson arrangerade ett möte innan valet där vi jobbade med att stötta många ute i Gottsunda, och flera av de killarna deltog i mötet.

 Det sägs att du och någon annan sa till dem hur de skulle rösta?

– Nej, jag har gått runt och pratat med en del och sagt att om man är för så skriver man att man avslår, är man emot så skriver man, jaa vad det nu var,  bara instruktion för att stötta.

De klarade inte ett rösta själva då?

– Det gör väl inget om man instruerar medlemmarna vad de skriver på pappret, är det ett problem eller?

Om en del tycker att det verkar lite kuppartat, vad säger du då?

– Ja det kanske det gör. Det var ju väldigt många på den andra sidan som man aldrig hade sett överhuvudtaget så de verkar ju ha dragit hit en del medlemmar, säger Stefan Hanna.

En man på mötet säger:

– Jag har lämnat partiet nu för en minut sedan.

Varför det?

--Därför att jag har inget i partiet att göra med den ledningen längre. Många kommer att lämna partiet. Centern kommer kanske att försvinna nu.

– Jag tycker det är bra. Jag har jobbat ihop med honom, han har varit ordförande i min avdelning och jag känner att han är ödmjuk och han lyssnar på folk, säger en kvinna som deltog på mötet.

 Slutligen är det nu Centerpartiets fullmäktigegrupp som beslutar om den vill att Stefan Hanna ska fortsatta som ledare i Uppsala.

Kommer det då att bli en omröstning också i fullmäktigegruppen?

– Om det skulle behövas. Motionen fick avslag och Stefan har fått fortsatt förtroende, säger Uppsalakretsens ordförande Anne Lennartsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".