Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
LANDSTINGET

Slutopererat på kortvårdskirurgin

Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 06.20
"Jättetråkigt att de lägger ner"
(1:57 min)
1 av 2
Sista dagen för kortvårdskirurgen på Samariterhemmet i Uppsala. Foto: Tina Halldén/SR
2 av 2

I dag stänger kortvårdskirurgen på Samariterhemmet i Uppsala. Där har man fram tills nu bland annat opererat knä-, axel- och fotskador, och utfört gall- och brockkirurgi och bröstcanceroperationer. Nu kommer verksamheterna i stället att fördelas mellan Akademiska sjukhuset och Enköpings lasarett. Igår hölls en avskedsceremoni för personalen på Samariterhemmet.

– Jag vill tacka er som har varit kvar till de sista skälvande dagarna här. Alla ska i varje fall få ett litet minne att ta med sig härifrån, så får ni inte gråta.

Ja, här i Samariterhemmets matsal har verksamhetschefen Åsa Eriksson Nordesjö precis haft en liten avtackningsceremoni för personalen och stämningen här är rätt sorgesam just nu. Flera säger till mig att de inte riktigt orkar prata om hur det är att jobba de här sista timmarna, tårarna ligger nära. Camilla Wettergren har jobbat som undersköterska här i tre år.

– Det är jättetråkigt att de gör det här, att de lägger ner. Det har varit mycket tårar, mycket olika känslor.

Hur tror du att det blir för patienterna nu då?

– Det kommer att bli köer. Vårdgarantin tror jag inte kommer att uppfyllas för fem öre.

Vad tänker du kring det?

– Jag tycker det är hemskt.

Åsa Eriksson Nordesjö, verksamhetschef för kortvårdskirurgen på Samariterhemmet, tror också det blir långa väntetider för en del av patienterna som flyttas till Akademiska sjukhuset:

– Troligtvis kommer det att röra sig om minst tre månader, kanske ända upp till sex i värsta fall.

Men det här har man ju vetat om ett bra tag ändå, hade man inte kunnat samordna det bättre?

– Det som hade behövts var två extra operationssalar som ska ersätta de fem som vi har här, men pengar har inte anslagits till det från landstingets sida.

Vad tycker du om det?

– Det är ju förfärligt. Det är ju inte alls meningen att något sådant ska hända i ett så här stort landsting.

Men enligt Niklas Rommel, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör på landstinget i Uppsala län, finns det tillräckligt med operationssalar för de patienter som flyttas nu:

– Ja, det bedömer jag.

Hur kommer det sig att ni har så olika åsikter om det då?

– De kontakter jag haft med ledningen på Akademiska sjukhuset och på Enköpings lasarett så gör man den bedömningen. Det är de som är ansvariga så att jag tror nog att de har korrekta uppgifter.

Men åsikterna går isär. Enligt Katarina Lönn som är verksamhetschef på ortopeden på Akademiska sjukhuset, har man inte lyckats lösa problemet med att få ihop tillräckligt med operationssalar:

– För patienternas skulle så är det här väldigt, väldigt tråkigt. Det här kommer ju att vara ett väldigt ansträngt läge de närmsta veckorna förstås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".