Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppland

Förlorare stämmer UL

Uppdaterat fredag 18 februari 2011 kl 16.55
Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 10.59
UL-bussar vid Uppsala resecentrum. Foto: August Bergkvist / SR

Bussföretaget Keolis, som tidigare hette Busslink, har beslutat att stämma Upplands lokaltrafik för upphandlingen av regionbusstrafiken förra året.

I höstas krävde Keolis UL på ett skadestånd på 245 miljoner kronor för den misslyckade upphandlingen. Men UL har tillbakavisat kravet och därför kommer Keolis lämna in en ansökan om stämning till Uppsala tingsrätt under våren.

– Ja vad kan man säga? Det här är skandal skulle jag vilja säga, det är helt oacceptabelt. Självklart så får man ju som upphandlande myndighet eller enhet som i det här fallet inte läcka information under pågående upphandlingsförfarande. Deras agerande har ju varit under all kritik och jag har själv aldrig varit med om nåt liknande, säger Morvarid Dorkhan, en av Keolis advokater.

Det var under upphandlingen av regionbusstrafiken förra våren, som en UL-anställd läckte uppgifter om vilket anbud Keolis,  som då stod för det lägsta och sannolikt vinnande budet hade erbjudit UL. Läckan ledde till att konkurrerande företag sänkte sina bud och Keolis förlorade på så vis upphandlingen.

– Det har varit så allvarliga brister i den här upphandling, säger Keolis vd Anders Lundström.

– Vi anser att en upphandlande myndighet inte ska få agera så utan att betala skadestånd till de lidande. Det är principiellt viktigt, säger han.

Malte Burwick, VD för Upplands lokaltrafik, har ännu bara nåtts av rykten om att en stämning kommer och vill avvakta med att yttra sig om den. Men han säger att den här gången vill han ha starkare belägg för att UL är ersättningsskyldiga.

– För UL:s del så har vi ju fått det här ersättningsanspråket tidigare och det har vi då bestridit, vi har skickat över bollen till Keolis så att säga att då närmare motivera den här ersättningsskyldigheten som de har framfört då, säger han.

Klara Klintbo Skilje
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".