Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östhammar

Oro inför nedläggning

Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 07.48
"De kommer att få lämna hem människor som inte är färdigbehandlade"
(1:40 min)
Geriatrikcentrum Östhammar. Foto Klara Klintbo Skilje/SR.

Med bara några dagar kvar tills Östhammars geriatrikcentrum slår igen dörrarna för gott har personal, patienter och anhöriga ännu inte fått information om framtiden. Inger Sjökvists man är nyligen hemkommen från geriatrikavdelningen och hon vet att han när som helst kan bli sämre igen och behöva den specialistvård för äldres sjukdomar som centret erbjudit.

– De kommer att få lämna hem människor som inte är färdigbehandlade ordentligt, som kanske inte borde åka hem, och det är ju fullt i Uppsala redan, vi hade behövt byggt ut här i Östhammar istället för att lägga ner.

När Geriatrikcentret i Östhammar, som utgör en avdelning av Akademiska sjukhuset, nu läggs ned öppnas istället en närvårdsenhet i kommunens regi, som delvis finansieras av landstinget.

Anhöriga och patienter på Geriatriken har försökt ta reda på vad detta innebär för deras fortsatta möjlighet till specialistvård för äldre. Men personalen på avdelningen har inte kunnat svara eftersom de inte ens känner till sin egen närmaste framtid.

Avdelningschefen Eva-Lisa Ingvarsson, är den enda som i nuläget fått besked rörande sin fortsatta anställning. Hon tycker att det är tråkigt att personalen har hamnat i kläm.
– Det har varit väldigt tufft för dem och det är det fortfarande så.

Eva-Lisa Ingvarsson beskriver att personalen har känt en dubbel sorg: dels över själva nedläggningen och dels över hur man behandlats i processen, men tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Niklas Rommel tycker att de anställda har fått den information de behöver. Han medger emellertid till sist att det hade varit önskvärt att meddela personalen tidigare, men att det inte har varit möjligt, eftersom det unika samarbetet mellan kommun och landsting har inneburit en hel del diskussioner.
– Ja så har det varit inledningsvis under hösten men senare har det tagit en viss tid för att vi måste följa de lagar och regler som finns och att det är en helt ny verksamhet som vi startar.

Men kom det här som en överraskning att det är vissa lagar och regler man ska följa som tar tid?
Nej då det är det ju inte, verksamhetsövergångar har vi haft tidigare många, men det var väl det här att vi hade två huvudmän den här gången som bestämmer hur verksamhetsövergången ska ske och det tog tid innan vi var överens mellan kommun och landsting, det är väl det som är nytt i det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".