Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Fokus på Hanna istället för politiken"

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 04.58
Ebba Busch (KD): ”Jag är vaksam på att Hanna kommer med pariets åsikter”
(2:40 min)
Kommunalråden i Uppsala Cecilia Forss(M) Stefan Hanna (C) Ebba Busch (KD) Gunnar Hedberg (M) Cecilia Hamenius(FP) Mohamad Hassan (FP) Foto: Mona Wahlund.

Bråket inom Uppsalacentern som rör gruppledaren Stefan Hanna har hittills inte påverkat samarbetet inom Uppsala-Alliansen, enligt de borgerliga kommunalråden. Däremot har mycket fokus och energi gått åt till att hantera en personfråga istället för politik, tycker Cecilia Forss (M).

– Vår politik har ju onekligen hamnat på undantag i medier. Min önskan är ju att vi återigen får fokus på den politiken som vi för och att vi kan fortsätt att genomföra den plan vi har gått till val på.

Är det något som har förhalats på grund av detta?
– Nej. samarbetet har ju fungerat hela tiden och vi arbetar ju faktiskt med politiken till vardags, säger hon.

Det har hittills inte varit några problem för de sex kommunalråden inom Uppsalaalliansen att jobba ihop i stadshuset trots att ett av de fyra partierna, centern, nu är splittrat i frågan om sin gruppledare.

Men kristdemokraternas kommunalråd Ebba Busch tycker ändå att centerbråket har skapat ett annat läge när Alliansen stämmer av samsynen inom och mellan de fyra borgerliga partierna för att se om man har en enighet i sina frågor.

– Det är extremt viktigt nu, att det ställningstagande som centerpartiet kommer med och vad Stefan Hanna kommer med inför förhandlingsrummet tillsammans med oss andra, att det verkligen är centerpartiets åsikter.

Känner du att du kan vara trygg med det idag?
– Det är någonting som jag är väldigt vaksam på och det tåls att understrykas att det är extremt vikigt. Inte minst i och med att vi har en sådan liten majoritetsövervikt i kommunfullmäktige, säger Ebba Busch (KD).

Det finns funderingar bland Alliansens kommunalråd om det kan vara så att centerns splittring kan gå så pass djupt att vissa centerpartister, med en plats i kommunfullmäktige, kan tänka sig rösta emot sitt parti på grund av sitt missnöje mot gruppledaren Stefan Hanna. Det behövs nämligen bara en röst för att fälla Alliansmajoriteten i Uppsala.

Men någon oro vill inte Uppsala-alliansen ge sken av när Upplandsnytt ringer runt trots att Stefan Hanna och turerna inom centerpartiet är ett dagligt samtalsämne i Stadshuset, berättar Cecilia Forss.

– Framför allt pratar vi med Stefan Hanna om det.

Vad säger ni då?
– Det är privata samtal men vi försöker stödja honom så att Alliansen får en politisk verkan.

Ställer ni krav på honom?
– Det kan man inte göra i en Allians för varje parti är ju suveränt. Det måste vara centerpartiet som ställer det kravet, förklarar Cecilia Forss(M).

När Upplandsnytt tidigare pratade med folk på stan i Uppsala om hur de såg på bråket inom centerpartiet var det blandade åsikter. Vissa brydde sig inte alls medan andra menade att det var en riktig politisk soppa. Cecilia Forss tror att splittringen inom centern kan ha gett allmänheten en negativ bild av hur arbetet bedrivs inom Alliansen.

– Det finns onekligen åsikter om att Uppsala kommun inte skulle ha en handlingskraftig ledning medan det också finns åsikter om att Uppsala kommun har en handlingskraftig ledning som kan uttrycka kraftfulla åsikter.

Vet du vad du ska tro?
– Det omöjligt förrän vi har ett val nästa gång och veta vad som är riktigt, säger Cecilia Forss (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".