Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
uppsala

Bröt mot kommunens regler

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 05.35
"Jag kan erkänna att det har gått för fort"
(2:32 min)
1 av 2
Mohamad Hassan(FP). Foto: Uppsala kommun.
2 av 2
Cecilia Forss (M).

Två ledande kommunalråd i Uppsala har betett sig på ett sätt som strider mot kommunens regler. Det visar en granskning som Upplandsnytt gjort. Det är moderaten Cecilia Forss och folkpartiets Mohamad Hassan som lovat en firma att få ett konsultuppdrag – innan kommunen ens hade inlett en upphandling av uppdraget.

Uppdraget som Cecilia Forss och Mohamad Hassan lovade konsultfirman var värt 280 000 kronor och gällde en utredning om situationen i Uppsalas skolor. Och för inköp av tjänster i den storleksordningen ska så kallade direktupphandling göras där minst tre olika firmor tillfrågas, det framgår av kommunens egen upphandlingspolicy.

Och en sån upphandling kom också så småningom att göras – men då den påbörjades så hade, visar Upplandsnytts granskning, Cecilia Forss och Mohamad Hassan redan en månad tidigare lovat firman Svennerstål & Partners att den skulle få uppdraget. Det går bland annat att utläsa av att firman redan den 12 november förra året, en månad innan upphandlingen påbörjades, skickade ett tackbrev till Mohamad Hassan för att han hade gett dem uppdraget.

Mohamad Hassan, du har säkert sett det här tackbrevet till dig? Det är skrivet flera veckor innan upphandlingen gjordes?

– Ja, det här är ett tackbrev innan den här processen var klar, säger Mohamad Hassan.

– Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det är en missuppfattning från konsultens sida, säger Cecilia Forss.

Men konsulten har inte missuppfattat saken. En vecka senare skickade nämligen Cecilia Forss och Mohamad Hassan ut ett mejl till kommunens skolchefer där de formulerar sig på ett sätt som knappast går att missförstå.

De berättar att konsultutredningen ska göras och vem som ska utföra den: "Konsultfirman som fått uppdraget är Svennerstål & Partners AB", skriver Forss och Hassan i mejlet – som inte är diariefört på kommunen. Detta är alltså fortfarande flera veckor innan upphandlingen påbörjades. Efter att Upplandsnytt fick tillgång till det mejlet tog vi förnyad kontakt med Cecilia Forss.

Cecilia Forss, står du fortfarande för att det handlar om ett missförstånd från konsulten?

– Nej, inte om breven var i den ordningen.

Vad var det då som gjorde att kommunalråden agerade i strid med kommunens egna regler? Cecilia Forss och Mohamad Hassan säger att de inte kände till bestämmelserna i kommunens upphandlingspolicy när de lovade jobbet till Svennerstål & Partners utan upphandling.

– Då hade vi inte informationen om att ytterligare två skulle tillfrågas, säger Cecilia Forss.

– Jag kan erkänna att det har gått för fort, jag utgick från att vi skulle kunna ta det här på delegation, säger Mohamad Hassan.

Efter att misstaget upptäckts gjordes alltså till slut en upphandling, men Socialdemokraten Ulrik Wärnsberg menar att det då sen länge var avgjort att Svennerstål & Partners skulle få uppdraget:

– Man får ju känslan av att det är uppgjort i förväg att det är just den här konsulten som ska ha uppdraget. Här har man helt klart slirat på reglerna, säger Ulrik Wärnsberg (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".