Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Nämndeman åtalas för dödshot

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 06.07
Advokaten: ”Relationen är alldeles för stark”
(2:12 min)
1 av 3
Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 3
Lagman Fredrik von Arnold. Foto: Mårten Nilsson/SR Uppland.
3 av 3
Kvinnans juridiska ombud Eva Kornhall. Foto: Mårten Nilsson/SR Uppland.

En moderat politiker har åtalats vid Uppsala tingsrätt för att ha hotat en kvinna till livet. Men politikern har själv uppdrag som nämndeman vid tingsrätten. Och nu har tingsrätten gått med på att byta ut en nämndeman i målet som är partikamrat med den åtalade.

– Relationen mellan partikamraterna är alldeles för stark, och trycket för att försvara en partikamrat. Så jag menar att domstolen måste se till att det inte finns några partikamrater i rätten, säger Eva Kornhall.

Moderatpolitikern står åtalad för olaga hot för att, enligt åtalet, vid ett tillfälle i höstas ha fällt ett yttrande med innebörd att han skulle döda kvinnan. Och bland de uppdrag som mannen har för sitt parti ingår alltså att vara nämndeman i Uppsala tingsrätt, den tingsrätt där nu rättegång ska hållas mot mannen själv.

Upplandsnytts efterforskningar under gårdagen visade att av de tre nämndemän som tingsrätten utsett att döma i målet så var en moderat och alltså partikamrat med den åtalade. När Upplandsnytt tog kontakt med tingsrättens chef, lagmannen Fredrik von Arnold, tyckte han inte att det var något problem:

– Att byta nämndemän av den anledningen ser jag ingen anledning till. Nämndemännen är ju inte här som politiker, de är här som domare, säger Fredrik von Arnold.

Däremot har juristdomaren i målet, som ska leda rättegången, lånats in från en annan domstol.

– Det vore inte trevligt för en av domarna att döma en tjänsteman som man kanske har suttit tillsammans med vid en rättegång, säger Fredrik von Arnold.

För Eva Kornhall, som företräder den kvinna som ska ha utsatts för hotet, kom det som en överraskning då Upplandsnytt berättade att den åtalade hade uppdrag som nämndeman vid tingsrätten och att en av hans partikamrater skulle vara med och döma i målet:

– Här kan det finnas utrymme för subjektiva bedömningar, att det här handlar ju ändå om en partikamrat, och han anses ju så tillförlitlig och så vidare - och därför ska en person från samma parti inte sitta med, säger Eva Kornhall.

Eva Kornhall begärde därför i går att tingsrätten skulle byta ut den moderate nämndemannen i målet. Och under eftermiddan bestämde Fredrik von Arnold att gå med på hennes begäran:

– Inte för att jag bedömer nämndemannen som jävig utan för att vinna tid vid själva förhandlingen, säger Fredrik von Arnold.

Eva Kornhall är undrande över att inte tingsrätten underrättat henne om hur det förhöll sig med den åtalades politiska uppdrag:

– Det tycker jag är aningen anmärkningsvärt, säger Eva Kornhall.

Fredrik von Arnold, borde inte kvinnans ombud ha fått information om mannens uppdrag vid tingsrätten?

– Nu ställer du mig lite. Men jag kan egentligen inte se att det har någon avgörande betydelse för målet, säger Fredrik von Arnold.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".