Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen förklaring från UL

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 05.35
"Har man gjort en anmälan så borde de följa upp den"
(2:15 min)
Här körde bussen förbi Moa Wahlund (t h). Kompisen Linnea Löfberg (t v) satt i bussen som åkte förbi. Foto: Mårten Nilsson SR.

Ännu två månader efter att en busschaufför missade att plocka upp en grupp skolbarn i Bladåker öster om Uppsala, så väntar föräldrarna fortfarande på att få en förklaring från Upplands Lokaltrafik.

Vad tycker du om att de frånåkta inte fått någon förklaring? Kommentera här!

Föräldrarna säger att UL gav besked om att en utredning skulle göras och att de skulle få veta resultatet av utredningen, men UL har aldrig hört av sig, säger föräldern Tommy Wahlund:
- Har man gjort en anmälan så borde de följa upp den och att man får respons tillbaka, säger Tommy Wahlund.

Lovade de att höra av sig?
- Ja, det gjorde de.

Det var en morgon i januari som en grupp på fyra skolbarn stod och väntade vid vägkanten i Bladåker. Också en vuxen person fanns på plats. Men chauffören körde bara förbi. 10-åriga Moa Wahlund berättade i Upplandsnytt i januari:
- Vi stod och vinkade, men han körde bara förbi, sa Moa Wahlund.

Kan det ha varit så att han inte såg er?
- Det såg ut som att han kollade på oss.

Efteråt har busschauffören hävdat att han inte såg några barn och att barnen inte stod vid hållplatsen. Sture Jonsson är informationschef på Upplands Lokaltrafik:
- Det är omöjligt för oss så här i efterhand att gå in och säga vilken version som är rätt eller fel, säger Sture Jonsson.

Har ni hört den andra parten, föräldrar och barn?
- Nej, vi har inte haft direktkontakt - eller, jag har inte haft direktkontakt med föräldrar och barn.

Så Upplandsnytt gjorde det som inte Upplands Lokaltrafik har gjort och ringde upp den vuxna person som stod vid vägkanten den här morgonen, Marlen Gröne:
- När man står vid vår vägkant så kommer bussen fram ur en kurva, och det är från den tidpunkten han måste sakta ner för att hinna stanna vid busshållplatsen. Och det gjorde han inte.

Och ni stod väl synliga?
- Ja, vi stod direkt vid vägkanten.

Försökte ni påkalla chaufförens uppmärksamhet?
- Ja, jag stod där och viftade med armen direkt när jag märkte att han inte saktade in. Och barnen stod också och viftade med armarna. Så jag vet inte hur han kunde missa oss, det är verkligen svårt att förstå, säger Marlen Gröne.

Sture Jonsson, vad säger du om det här?
- Ja, om nu bussen kom med sån hastighet så att det skulle bli svårt att hinna stanna, då kan jag se att där finns skäl att fundera över om det inte var ett förarmisstag ändå.

Hade det inte varit värdefullt om ni hade tagit reda på det så att ni hade kunnat framföra det till bussbolaget, att ni anser att här har föraren gjort fel?
- Det finns gränser för hur långt vi kan gå för att ta reda på exakt vad som har hänt, när vi samtidigt kan konstatera att det har blivit fel och att vi inriktar oss på att försöka vidta såna åtgärder så att det inte ska upprepas, säger Sture Jonsson.

- Inte en susning har jag hört ifrån dem, det är ju bedrövligt, säger föräldern Tommy Wahlund.

Vilka slutsatser drar du av att de inte hört av sig?
- Att de inte bryr sig, att de har lagt ner det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".