Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Forsmark

Osäkerhet kring kopparkapslar

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 07.21
"Att koppar är immunt i vatten stämmer inte"
(2:05 min)
Foto: Fredrik Ssandberg/SCANPIX.

Nästa vecka ska Svensk kärnbränslehantering, SKB lämna in sin ansökan om att förvara det använda kärnbränslet 500 meter ner i urberget i Forsmark. Men flera frågetecken återstår när det gäller säkerheten i slutförvaret. Nu visar amerikansk forskning, gjord på uppdrag av svenska strålsäkerhetsmyndigheten att de kopparkapslar som det svenska kärnavfallet ska förvaras i kan korrodera och brytas ner på ett sätt som SKB, hävdat är i stort sett omöjligt.

Jan Linder är korrossionsexpert på Strålsäkerhetsmyndigheten som beställt den nya rapporten.
– Den visar att den förutsättning som SKB har haft,  att koppar är immunt i rent vatten, inte stämmer.

Studien som bygger på uträkningar gjord av en av världens främsta korrossionsexperter, Digby Macdonald, professor i materialvetenskap och energi på universitet i Pennsylvania. Resultaten säger att koppar kan korrodera i syrefritt, rent vatten under vissa förhållanden något som SKB hävdat är i stort sätt omöjligt. I slutförvaret kommer det förvisso inte vara rent vatten utan grundvatten och där menar SKB att en viss korrossion kommer att ske även om den kommer vara mycket långsam och upphöra när syret försvunnit. Men då studien visar att det kan fortsätta korrodera även i syrefri miljö så kan det få betydelse för den totala korrossionen. Jan Linder på Strålsäkerhetsmyndigheten tycker att SKB borde studera korrossionen mer noggrant.
– De har gjort det till viss del, men inte tillräckligt.

I Äspölaboratoriet 450 meter under jord vid Oskarshamnskärnkraftverk har SKB försökt att efterlikna förhållandena i ett slutförvar. Jenny Rees på SKB visar mig runt i berget.
– Precis som slutförvaret ska se ut i framtiden, med en skillnad: vi har inte använt oss av utbränt kärnbränsle.

Företaget säger sig vara väl medvetna om risken för korrossion men menar att om den ändå sker så kommer den gå så långsamt så att det inte kommer äventyra säkerheten. Frågan måste också ses i perspektivet att kapseln omges och skyddas av både bentonitlera och 500 meter berg, det säger Saida Engström, avdelningschef på SKB, dom frågetecken som kritikerna lyft fram kommer få sitt svar när företaget lämnar in sin ansökan i nästa vecka.
– Vi visar på att den kapsel vi lämnar in inte kommer att korrodera på ett sätt som äventyrar slutförvaret, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".