Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Brister i skolornas brandskydd

Ingen tillsyn på flera år trots brister

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 06.01
"Det är klart att man är väldigt orolig"
(2:18 min)
Fredrika Bremerskolan i Uppsala. Foto Christine Odén/SR

På flera skolor i Uppsala kommun har brandförsvaret inte gjort en enda tillsyn sedan 2004. Det visar Upplandsnytts granskning av brandskyddet i skolorna. Detta trots att skolor ofta har brister i sitt brandskydd.

– Klart man blir väldigt orolig för de har ju inte varit här. Vad skulle hända mitt barn om det blev en brand?

– Det låter ju inte bra, sa mamman Lisa Eriksson.

Även personal på Fredrika Bremerskolan reagera på uppgifterna. Peter Ydvall är vaktmästare och fritidsledare men har också barn på skolan. Och han tycker så här om det han hör:

– Inte bra, det handlar ju om barnens säkerhet.

Vad betyder det för er att skolan får ett besök?

– Då vet vi ju bristerna och kan rätta till det.

Ansvaret för brandskyddet på skolorna ligger på skolledningen och kommunens fastighetskontor. Kommunens räddningstjänst har ansvar för tillsynen.

Upplandsnytts undersökning visar att runt var femte grundskola och gymnasium i Uppsala inte fått något tillsynsbesök av Uppsala Brandförsvar sedan 2004.

Kommunen har ett ansvar att genom brandförsvaret göra tillsyn. Det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB där Torkel Schlegel, chef för rättsenheten och Magnus Nygren, handläggare på tillsynsenheten arbetar.

– En tillsyn behöver göras. Kommunen har ett ansvar att göra tillsyn inte bara på skolor utan också andra objekt.

Borde inte alla skolor ha haft ett besök sedan 2004?

– Det är klart att det är rimligt även om inte lagstiftningen innehåller den här typen av detaljkrav.

Göran Carlsson är avdelningschef på förebyggande avdelningen vid Uppsala Brandförsvar. Han tycker att deras tillsyn av skolor varit tillräcklig trots att inte alla skolor besökts.

– Det är en resurs- och prioriteringsfråga, säger han.

– När vi gör tillsynsbesök på skolor har vi ett bra samarbete med fastighetskontoret som äger skolorna och där igenom har vi också en bra kontroll. Vi arbetar förvaltningsövergipande och det är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".