Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)

Lojaliteten ifrågasätts hos landstingstopp

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 06.21
"Vems intressen tjänar man?"
(1:59 min)
Erik Weiman. Foto Alexander Gagliano.

Vänsterpartiets landstingsråd i Uppsala Sören Bergqvist ifrågasätter landstingsstyrelsens ordföranden, moderaten Erik Weimans lojalitet mot landstinget. Bergqvist är kritisk mot att Weiman förra veckan medverkade i invigningen av ett privat företags röntgenverksamhet i Uppsala.

– När en privat vårdgivare öppnar en verksamhet som inte har någon som helst koppling till eller avtal med landstinget, så kan man ifrågasätta varför landstingsstyrelsens ordförande ska närvara och klippa band och invigningstala. Då kan man ju undra vems intressen man tjänar, säger Sören Bergqvist (V) och fortsätter.

– För det andra, och kanske mer allvarligt, är det så att landstinget nu är i färd med att göra en upphandling om just öppenvårdsröntgen, och då blir ju kopplingen uppenbar. Jag ser det som att den upphandlingen syftar bara till att ge just det här företaget landstinget som kund, säger Sören Bergqvist.

 Nästa vecka väntas landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse besluta om att göra en upphandling av röntgenverksamhet dit länets vårdcentraler kan remittera patienter för röntgenundersökningar. Sören Bergqvist menar att det var olämpligt av Erik Weiman att medverka på invigningen av ett röntgenföretag som snart tros vara med och lämna anbud i den upphandlingen:

– Jag fick också inbjudan till den invigningen, men jag valde att inte gå på den.

Erik Weiman (M) svarar:

– Jag var inbjuden för att inviga ett nytt företag. Det är inte konstigare att landstingsstyrelsens ordförande inviger och välkomnar ett företag till Uppsala än att kommunstyrelsens ordförande skulle göra det i Uppsala eller Knivsta eller Tierp eller någon annan kommun. Det är en ganska vanlig del av vår vardag, säger Erik Weiman.

Sören Bergqvist säger att det här är att bereda mark för att företaget ska vinna kommande upphandling?

– Men landstingsstyrelsen, där jag är ordförande, har ingenting med såna upphandlingar att göra. Det är hälso- och sjukvårdsstyrelsen som sköter dem.

– Det blir svårt att veta vilken sida Erik Weiman står på. Vem är det han tjänar? Är det landstinget eller är det privata intressen? Jag får en känsla ibland av att han gör allt för att privata intressen ska komma in i sjukvården, det är huvudsyftet med moderat sjukvårdspolitik, säger Sören Bergqvist (V).

 – Det är en ganska allvarlig anklagelse att påstå att jag skulle göra det som ett sorts led i någon riggad upphandling. Det vittnar om att man inte har en klar bild över rollfördelningen inom landstinget, och det tycker jag att man ska ha som förtroendevald oavsett partifärg, säger Erik Weiman (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".