Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget civilflyg på Ärna

Uppdaterat måndag 18 april 2011 kl 16.45
Publicerat måndag 18 april 2011 kl 15.13
"Om det blir ett nej så är det ju utomordentligt beklagligt"
(0:39 min)
Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Miljödomstolen säger nej till planerna på civil flygtrafik på militärflygplatsen Ärna i Uppsala. Domstolen har tittat närmare på saken och anser i ett utlåtande att en sådan verksamhet skulle innebära en alltför stor påverkan på miljön. Frågan avgörs slutligen av regeringen.

- Det är lovvärt att miljödomstolen tar klimatforskningen på allvar. Vi kan inte fortsätta att bygga en infrastruktur som bygger på billiga resor med fossila drivmedel. Miljörätten måste utgå från modern forskning, säger Emma Wallrup (V) i en kommentar.

Landshövding Peter Egardt har varit en av förespråkarna för civilflyg på Ärna. Om regeringen, som tar det slutgiltiga beslutet i frågan, tar intryck av miljödomstolens utlåtande och säger nej så är det inte bra för Uppsala län, menar landshövdingen.

-Då kan man ju konstatera att vi har tappat en betydande del av det som gör huvudstadsregionen Uppsala-Stockholm attraktiv, säger Peter Egardt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".