Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tjernobyl

Oenighet kring antal cancerfall

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 08.02
Martin Tondell är forskare vid Linköpings universitet. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Nu 25 år efter kärnkraftverksolyckan i Tjernobyl så råder det fortfarande oenighet bland forskarna om hur stor påverkan olyckan kan ha haft på antalet cancerfall i de områden som drabbades av nedfall, som Norduppland.

Strålsäkerhetsmyndigheten har beräknat att det kan handla om flera hundra dödsfall i Sverige under en 50-årsperiod. Men forskning som har gjorts tyder på att det kan handla om ännu fler. Sylvia Hellström från Sandviken är en av dom som har fått cancer. Hon tror att det kan bero på Tjernobylolyckan. För 25 år sen gick hon i regnet som förde med sig radioaktiva ämnen över stora delar av Sverige:
– Vi kom mitt i ett regnväder, sen fick vi dagen efter veta att det förmodligen fanns rester från Tjernobyl i det där regnet. Jag fick för mig att det var genom det där eftersom vi blev sjuka alla tre som varit i det där regnvädret, säger hon.

Sylvia Hellström fick tjocktarmscancer 16 år efter Tjernobylolyckan. Också två av hennes släktingar som var ute i Tjernobylregnet har fått cancer.

Forskare har sökt svaret

Karta över det radioaktiva nedfallet i Gävleborg (klicka för större bild). Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten Men kan man verkligen få cancer i Sverige på grund av kärnkraftsolyckan i Sovjet för 25 år sen?

Det finns en forskare - Martin Tondel - som sökt svaret på den frågan och han säger sig se ett samband.

– Resultatet visar att risken för cancer ökar svagt med nedfallet av radioaktivt cesium från Tjernobyl. Enligt den beräkning jag har gjort så ser vi att det kan handla om ungefär 1000 extra cancerfall i de drabbade områdena, säger Martin Tondel.

Det hans forskning vid Linköpings universitet har gått ut på är att jämföra människor som bodde där det var mycket radioaktivt nedfall 1986 med människor från mindre drabbade områden. Drygt en miljon människor är med i undersökningen.

Resultatet visar att människor som bodde i drabbade områden - som till exempel Norduppland - oftare har drabbats av cancer än andra.
– Jag kan inte säkert säga att den canceruppgång vi ser beror på Tjernobyl. Men jag tycker att våra resultat är tilläckligt tydliga för att det finns en god misstanke om att så är fallet, säger Martin Tondel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".