Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny lag hindrar nya hyresrätter

Publicerat lördag 23 april 2011 kl 10.59
Eva Henebäck, vd för Älvkarlebyhus "Det är ett problem"
(2:02 min)
Inga planer på nya hyresrätter trots behovet. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Det är brist på hyresrätter i hela länet och i flera av kommunerna planerar de kommunala bostadsbolagen ändå inte att bygga några nya hyresrätter de närmaste fem åren. Det visar en rundringning som Upplandsnytt gjort. Orsaken till byggstoppet som nämns är en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet

Upplandsnytt berättade tidigare i veckan om länsstyrelsens enkät som visar på en stor brist på bostäder i länet - och att det finns för få hyresrätter i alla länets kommuner. 

Vi har ringt till alla kommunala bostadsbolag i länet - och samtliga håller med om att det behövs fler hyresrätter, men trots det så säger flera av dem att de inte har några planer på att bygga fler de närmaste fem åren. I Heby är 18 hyresradhus snart klara, men efter det har Hebygårdar inga planer, konkreta planer finns heller inte hos Tierpsbyggen eller Älvkarlebyhus.

Det främsta skälet som vd:arna nämner är den nya lag som kom vid årsskiftet och som var till för att göra villkoren lika för kommunala och privata bostadsbolag -och som innebär att kommunala bostadsbolags investeringar inte får gå back - och att kommunerna ska kräva in avkastning från bolagen.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, var emot den här lagen när den kom, just för att kommunerna när det tydligt uttalas att investeringarna måste löna sig, inte kan låta de kommunala bostadsbolagen bygga på platser där privata bostadsbolag inte är beredda att göra det.

Men det finns kommuner där det kommer att byggas nya hyresrätter, i både Enköping, Håbo och Uppsala planeras nya hyresrätter de kommande fem åren. Uppsalahem räknar med att bygga mellan 2000 och 2500 och säger att de i Uppsala kan ta ut högre hyror än vad som är möjligt på en del andra håll i länet, och att det är en orsak till att de kan bygga även efter den nya lagen.

Bostadsplaner i olika kommuner

Uppsalahem - 2000-2500 bostäder de närmaste fem åren

Knivstabostäder - ett femtiotal lägenheter blir tillgängliga när servicehuset töms och byggs om. De första blir klara i höst. Annars planeras inga nybyggen.

Hebygårdar - bygger just nu 18 hyresradhus i Heby som snart är klara, men inget annat planeras

Tierpsbyggen  - inväntar kommunens bostadsförsörjningsplan för att veta vad som behövs och var. De gör också kalkyl på studentbostäder till motorgymnasiet. Men inga konkreta planer på nya hyresrätter

Östhammarshem - finns planer på att bygga mer hyresbostäder, i bland annat Alunda och Österbybruk, men inga siffror finns ännu.

Enköpings Hyresbostäder - 335 bostäder i ett planärende som ligger nu, sen kan ytterligare omkring hundra bostäder bli av under närmaste femårsperioden.

Håbohus - 35-50 bostäder planeras i nuläget de kommande fem åren.

Älvkarlebyhus - inga planer på nya hyresrätter de närmaste fem åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".