Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt långa operationsköer

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 06.03
"Jag är ledsen, arg och väldigt besviken"
(2:12 min)
Inga-Marie Lidin har väntat på att få operera foten sedan början av september förra året. Foto: Tina Halldén/SR Uppland.

De som inte har akuta eller livshotande besvär får vänta länge på operation i Uppsala i dag och betydligt färre operationer av den här typen utförs just nu. Och det här är just vad som befarades av personalen när kortvårdskirurgin, KVK, på Samariterhemmet stängdes i början på året.

Inga-Marie Lidin som har ont i foten och svårt att gå har väntat på en operation sedan september förra året.

– Jag är ledsen, arg och väldigt besviken på politiker och sjukhusledningen som för en bakom ljuset egentligen för man måste ha förstått att det skulle ha blivit så här.

Du känner dig lurad?

– Mycket lurad.

Anledningen är att Inga-Marie Lidin faktiskt hade en operationstid redan i januari på kordvårdskirurgin, KVK, på Samariterhemmet, men så stängdes den å nu har hon väntat i nästan åtta månader.

Katarina Lönn, verksamhetschef på ortopedin, var redan före stängningen orolig över att det skulle bli så här.

Skulle du säga att det har blivit så som du befarade?

– Ja, det har det, absolut.

Hur ser du på det?

– Ja, det är ju en katastrof för de patienterna, självklart.

Det är kö till alla icke-akuta så kallade planerade operationer i dag och det görs mindre än hälften av den här typen av operationer nu jämfört med förra året. Enligt Katarina Lönn är väntetiden för de här operationerna mellan fyra till sex månader som bäst.

Upplandsnytt har tidigare berättat att ombyggnationerna av ett antal operationssalar på Akademiska sjukhuset försenats. Tanken var att de skulle ha varit färdiga då KVK stängdes. Men nu blev det inte så.

Ludvig Larsson är folkpartistiskt landstingsråd i Uppsala län.

Ser du att du har något ansvar när det gäller beslutet att stänga KVK, att det har blivit som det har blivit?

– Ytterst är ju politiken alltid ansvarig, men de exakta detaljbesluten om själva flytten, de tar ju inte vi politiskt.

Eftersom det ändå var ett politiskt beslut att stänga KVK, då måste det ju ändå också kunna vara politiker som kan välja att skjuta upp det en månad eller två tills det faktiskt finns operationssalar?

– Om vi skulle ha fått de signalerna från sjukhusledningen att det inte skulle gå att genomföra vid det tillfället, då hade vi naturligtvis kunnat göra det. Det är så illa ställt att vi inte klarar vårdgarantin. Det här är precis en sådan sak som vi kan använda som lärdom och det här är ett perfekt exempel för att göra en sådan flödesanalys.

Perfekt exempel på hur det har gått dåligt?

– Ja, precis och det är när saker går fel som man kan lära sig.

Men det hjälper inte Inga-Marie Lidin som fortfarande inte fått besked om när hon kan operera sin fot.

– Jag tycker det är bedrövligt för alla som går och väntar på operation och som mår dåligt och har ont och att det är lite nonchalant att minska ner på operationsmöjligheterna när det finns så pass många som väntar på operation, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".