Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
25 år sedan Tjernobylkatastrofen

Bemanningsslarv på Forsmark

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 05.50
"Bemanningssituationen var ansträngd"
(2:04 min)
Kärnkraftverket i Forsmark. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX.

Forsmarks kärnkraftsverk har återkommande fått förelägganden som gäller bemanningssituationen. Det visar en genomgång som Upplandsnytt gjort av Strålsäkerhetsmyndighetens förelägganden från 2001. Anne Edland på Strålsäkerhetsmyndigheten säger att Forsmarks bemanning därför nu granskas löpande.

– Varje kvartal kommer de in med sin bemanningssituation och rapporterar till oss hur läget ligger till så vi har ju följt det hela tiden just eftersom situationen var så ansträngd och vi har inte velat släppa det ännu, säger Anne Edland, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndighten för enheten Människa-teknik-organisation.

Sedan 2001 har Strålsäkerhetsmyndigheten och dess föregångare gett Forsmark sammanlagt 21 förelägganden med krav på åtgärder.

Upplandsnytts genomgång visar att nio och flest förelägganden gäller den egna säkerhets- och erfarenhetsredovisningen - bland annat att rutinerna för dokumentation inte alltid följts.

Sex förelägganden gäller bemanningssituationen. Forsmark har slarvat med att utvädera kunskapskrav och befogenheter för personal vid olika enheter, samt att arbetssituationen varit ansträngd för viss personal i kontrollrummet och att bemanningsplaner för framtiden saknats. Det är också här Strålsäkerhetsmyndigheten valt att fördjupa tillsynen.

– Har man en ansträngd personalsituation så är det i längden inte någon bra utveckling, säger enhetschefen Anne Edland.

– Vi har själva känt att det periodvis varit ett läge som inte är tillfredställande, säger Claes-Inge Andersson kommunikationschef vid Forsmarks kraftgrupp.

Han menar att orsakerna till det ansträngda läget varit pensionsavgångar och att oväntat mycket personal lämnat verksamheten samt att det tar lång tid att introducera och utbilda nya medarbetare. Nu gör företaget också regelbundet bemanningsplaner för framtiden säger han.

– Sådan här situationer löser man tyvärr inte så snabbt utan det är en långdragen process. Det kan man säga är den bakomliggande faktorn att det tagit tid.

Har ni kommit tillrätta med problemen nu?

– Ja, vi känner oss trygga med den situation vi har nu framför allt på bemanningssidan, som är den oerhört viktiga saken att se till att vi har kompetent personal som sköter driften av våra reaktorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".