Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Museer slås ihop

Uppdaterat måndag 2 maj 2011 kl 16.50
Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 13.48
1 av 4
Upplandsmuseet. Foto: August Bergkvist / SR
2 av 4
Foto: August Bergkvist/SR.
3 av 4
Eva Schöld. Foto: Yvonne Åsell / SvD / Scanpix
4 av 4
Uppsala kammarorkester, en del av Musik i Uppland.Foto: Musik i Uppland

Uppsala konstmuseum förs samman med Upplandsmuseet och landstinget som huvudman det. Det föreslås i en ny utredning om organisationen av kulturinstitutionerna i länet.

-Det är inte av några slags besparingsskäl eller något som egentligen handlar om pengar. Här handlar det om en kvalitetsutgångspunkt. Jag tror att man därigenom skulle kunna få en väldigt spännande museiorganisation, säger utredaren Eva Schöld.

Eva Schöld, som tidigare var Stockholms stads kulturdirektör, föreslår alltså att det blir Landstinget som tar det totala ansvaret för museiverksamheten i framtiden - en modell som redan i dag gäller på många andra ställen i landet.  Utredningen föreslår också att de två museerna på sikt flyttar samman i gemensamma lokaler.
Håkan Liby är chef för Upplandsmuseet och han välkomnar en sammanslagning med konstmuseet, en verksamhet som i dag sorterar under Uppsala kommun.

-Det betyder att länsmuseet här i Uppsala län för första gången skulle bli komplett, säger Håkan Liby.

Utredningen har också tittat närmare på stiftelsen Musik i Uppland, som i dag är en del av landstinget. Där föreslås en sammanslagning med UKK Uppsala Konsert och kongress med Uppsala kommun som huvudman. Göran Kåver, chef för Musik i Uppland är skeptisk till förslaget.

-Det är ju så att Musik i Uppland har ett länsansvar. Vi gjorde 435 konserter förra året, 20 i konserthuset. Ungefär mellan 50 - 60 procent i övriga länet förutom Uppsala kommun. Och då har jag lite svårt att se hur det här på ett bra sätt skulle skötas, säger Göran Kåver.

Eva Schöld har även haft uppdraget att se hur Uppsala stadsteater ska organiseras men där föreslås inga förändringar. Huvudmannaskapet ska stanna hos kommunen.

- Styrgruppen har tagit emot Eva Schölds utredning. Utredningen ger en bra översikt av de överväganden som lett fram till nuvarande uppdelning av ansvaret för de aktuella institutio-nerna och innehåller många intressanta förslag till framtida organisation. Styrgruppen överlämnar utredningen till kommunstyrelsen och landstingsstyrelsen för fortsatt handläggning av ärendet, säger Karolina Hilding (FP), ordförande i styrgruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".