Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Olyckligt att makten flyttas"

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 05.04
Weiman: Trafiken ska samordnas bättre”
(2:05 min)
Foto: Christine Odén/SR.

Makten över kollektivtrafiken flyttar längre bort från medborgarna när landstinget tar över ansvaret. Det blir en olycklig konsekvens, tycker det centerpartistiska kommunalrådet i Uppsala Stefan Hanna.

Som Upplandsnytt berättat tidigare föreslås landstinget ta över hela ansvaret för kollektivtrafiken i länet från och med nyår och därmed förlorar kommmunerna sin makt.

– Det är tråkigt i sig för i grunden står vi för att makten ska ligga så nära dem som berörs som möjligt. Men just nu är vår bedömning att för att vi ska kunna nå de här fördubblingsmålen som vi har inom kollektivtrafiken, så hoppas vi att det här ändå är en bra väg framåt, säger Stefan Hanna (C).

Landstinget ska alltså ta över ansvaret för hela kollektivtrafiken i länet. Det har representanter från landstinget och länets kommuner föreslagit. Anledning är en ny lag om kollektivtrafik som träder i kraft vid årsskiftet. I varje län ska det finnas en regional kollektivtrafikmyndighet som bär det yttersta ansvaret. Tidigare har ägandet och kostnaderna varit delade mellan länets kommuner och landstinget.

– Det är framför allt stadsbusstrafiken som vi styr helt i dag, att den kan matcha den stor tillväxt och efterfrågan på att leva och verka i Uppsala, säger kommunalrådet Stefan Hanna.

Kommer ni kunna se till det om ni förlorar makten över den?

– Ja, det är det vi hoppas och det kommer jag och den nämnd som jag ansvarar för att bevaka och engagera oss i.

Landstingsstyrelsens ordförande Moderaten Erik Weiman säger att meningen är att trafiken ska samordnas bättre och att resenärerna inte ska uppleva att trafiken blir sämre. Kommunerna ska fortfarande ha ett inflytande, säger han.

– Det här förslaget innehåller en ganska noga process för hur vi tillsammans med kommunerna kommer att planera den trafik som vi sedan kommer att beställa. Och jag tror det är oerhört viktigt att vi gör det här med en god samverkan mellan landsting och kommuner, säger Erik Weiman (M).

Innan förslaget kan bli verklighet ska alla åtta kommuner säga ja och det kan tidigast ske 22 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".