Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MAMMOGRAFI

För långa väntetider

Uppdaterat fredag 6 maj 2011 kl 16.40
Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 05.35
Patient: ” Dom har en allvarlig organisationsbrist”
(2:07 min)
Foto: Scanpix

Kvinnor i Uppsala med misstänkt bröstcancer får i en del fall vänta alldeles för länge innan de får komma på undersökning. Det larmet kommer nu från Socialdemokratiska landstingspolitikern Vivianne Macdisi. Hon kommer på måndag att kräva att landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse låter utreda om privata vårdbolaget Avesina klarar av uppgiften att driva landstingets undersökningar av kvinnor med misstänkta tumörer.

– Jag har fått höra från patienter att de fått vänta orimligt länge på att få en besökstid och en undersökning, och de har dessutom fått vänta länge på att få svar. Från fackligt håll har jag också fått höra att verksamheten inte fungerar som den borde, och att samspelet med Akademiska sjukhuset och bröstkirurgen inte är så bra som det borde vara. Jag är väldigt orolig för patienternas skull, säger Vivianne Macdisi (S).

Sen tidigare finns kritik mot att väntetiderna till mammografins förebyggande undersökningar varit långa i Uppsala. Den nya kritiken gäller undersökningar av patienter som har en misstänkt bröstcancer. Vivianne Macdisi säger att hon varit i kontakt med patienter som fått vänta upp till två månader på att få en misstänkt tumör undersökt. Högst två veckor ska det ta, menar Vivianne Macdisi.

Macdisi tycker också att Avesina verkar använda sig av stor mängd stafettläkare vilket skapar dålig kontinuitet för patienterna. Vivianne Macdisi hoppas nu få med sig den borgerliga majoriteten på att låta utreda verksamheten:

– Jag hoppas att vi kan vara överens om att vi måste göra en granskning. Och om de farhågor jag har visar sig stämma då anser jag att vi måste kunna se över avtalet med Avesina.

Menar du då att omförhandla avtalet eller riva upp det helt?

– Det kan jag inte svara på, det är nåt som i så fall våra jurister får titta på, avslutar Vivianne Macdisi (S).

Nu vill också de borgerliga partierna undersöka om mammografin i Uppsala fungerar som den ska.

– Det här är ju en viktigt prioriterad fråga, men sen om vi kommer prioritera den som Socialdemokraterna vill, det vet jag inte. Nu ska vi ta fram underlag för att få en fram en objektiv statistik, säger moderaten Robin Kronvall.

Vi har talat med en patient som fick vänta två månader på att få sin röntgenundersökning efter att en rutinröntgen visat att hon kunde ha bröstcancer. Det var en svår tid, berättar hon.

– Jag försökte trösta med att det inte var någonting. De har en allvarlig organisationsbrist eftersom de inte kallar sina patienter i tid.

Upplandsnytt lyckades under heller under fredagen nå vårdbolaget Avesina för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".