Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Geografiska inkomstskillnader

"Därför att politikerna inte bryr sig"

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 05.48
"Det ska vara rika med fattiga, alla har samma värde"
(1:55 min)
Klicka för större bild

Folks inkomster i olika områden i Uppsala län har förändrats olika mycket, det visar en granskning Upplandsnytt gjort. Under den tioårsperiod vi tittat på så finns vissa områden som genomgått stora förändringar - när det gäller hur mycket de som bor där tjänar. Men andra områden både i toppen och botten av listan, ligger helt still. Lillsidan i Enköping, som ligger i botten, är ett sådant område.

– Därför att politikerna inte bryr sig. Det kommer att fortsätta vara så här hela tiden.

Vad tycker du att politikerna ska göra?

– Jag har ingen aning. Det är deras jobb. De har säkert några lösningar som de kan ordna till exempel att de lägger folk blandat, inte utefter deras livssituation, utan det ska vara rika med fattiga. Det ska vara samma, alla har samma värde.

--Jag förstår att det ligger lågt, det gör jag. Det är väl som Sverige är, just nu. Det har ju blivit större och större klasskillnader. De rika de blir ännu rikare och pensionärer och andra arbetslösa och sjuka blir ännu fattigare. Man slår på dem som redan ligger.

Känner du att man har gjort tillräckligt från politiskt håll?

– Nej, det tycker jag nog inte man har gjort. Man kunde ha gjort mycket mer.

Ja, här i Lillsidan i Enköping hamnade man på femte plats från botten när det gäller de lägsta inkomsterna i länet 1999 å man hade kvar EXAKT samma plats tio år senare.

Jag ska prata med ett av kommunalråden här i Enköping, Urban Wahlberg från Centerpartiet, om det här.

Hur kan det se ut så här fortfarande?

– Det visar ju bara att vi måste jobba ännu hårdare med det här. Vi har ju rustat det här området som du pratar om tidigare i kommunen och man försöker ju så att säga att plana ut skillnaderna. Det vi tänker på när vi planerar nya områden är att vi försöker få en väldig bredd i utbudet, allt från hyresrätter i olika storlekar och bostadsrätter till då stora villaområden och jag tror det handlar om att hitta en bra balans och en bra mix.

Så här har vi gått tillväga:

Vi har utifrån statistik från Scb granskat alla postnummerområden i Uppsala län utefter vilken medleinkomst de boende haft under 1999 och 2009. Siffrorna är framtagna med hänsyn till inflation och med 2009 som basår.

I den statistik vi utgått från ingår bara skattepliktig lön och inkomst från kapital, alltså inte några former av bidrag eller studielån. Dessutom går det inte att utläsa hur mycket varje person arbetar per år, extraarbeten och feriearbeten är inräknat i statistiken. Därför har vi valt att titta närmre på åldersgruppen mellan 30 och 64 år då vi bedömt att det är större sannolikhet att den yngre ålderskategorin studerar och feriearbetar. Men det bör nämnas att det oftast just är i studenttäta bostadsområden som lönen ligger lägst i Uppsala län.

Vi har räknat bort närmre 50 postnummer ur statistiken eftersom de försvunnit, tillkommit eller ändrats under tidsperioden och därmed inte går att jämföra. Detta kan ha haft en viss inverkan på snittresultatet.

Totalt har vi jämfört 263 postnummerområden på 41 olika postorter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".