Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att få vård i Gottsunda

Publicerat måndag 17 oktober 2011 kl 06.38
"Det är alltid svårt att få en tid"
(2:08 min)
1 av 2
Skilda världar. I Luthagen ligger vårdcentralerna tätt - och tillgängligheten är bra. I Gottsunda finns det en vårdcentral där tillgängligheten är sämre. Närmsta alternativ för de i Gottsunda ligger en halvmil bort. Foto: Martin Hult / P4 Uppland
2 av 2
Febe Zetterlund är chef för Gottsunda vårdcentral. Foto: Martin Hult / P4 Uppland

De som bor i Gottsunda kan få vänta i flera veckor på att få träffa en läkare. Fler privata vårdcentraler ökar valfriheten. Men inte för alla.

De senaste tre åren har det startat tio privata vårdcentraler i Uppsala. Både landstingsdrivna som har tagits över och helt nya vårdcentraler.

I till exempel stadsdelen Luthagen ligger vårdcentralerna tätt. Tre privata vårdcentraler finns det där. Men i Gottsunda är det helt annorlunda. Dör finns det en landstingsdriven vårdcentral. Den som vill ha nåt annat får åka en halvmil för den närmsta alternativet.

– Vi har ett väldigt stort tryck med patienter. Många vill komma till oss varje dag, säger vårdcentralens chef Febe Zetterlund:

Patienttrycket märks också på Gottsunda vårdcentrals tillgänglighet. Vårdcentralen har Uppsalas sämsta tillgänglighet enligt den senaste statistiken. Var tredje patient får vänta längre än en vecka på att få träffa en läkare.

– Det är alltid svårt med tider. Att boka tid hos en läkare kan ta upp till 3-4 veckor. Det är jättejobbigt, säger Maha Zyoud som bor i Gottsunda.

Men varför är det hårt tryck och dålig tillgänglighet på Gottsunda vårdcentral? Ett svar är att Gottsunda har en högre arbetslöshet, många invandrare och lågutbildade. Det är väl känt att socialt utsatta områden har ett hårdare tryck på vården.

Men Uppsala är ett av få landsting som inte ersätter vårdcentralerna för så kallade socioekonomiska faktorer - vilket skulle gynna till exempel Gottsunda vårdcentral ekonomiskt.

– Det märks att vi har högre sjuktal än stan i övrigt, säger vårdcentralens chef Febe Zetterlund.

Om man är krass - kostar det mer för er?

– Vi får ingen extra inkomst för det.

Varför tror du att det inte finns några privata vårdcentraler i Gottsunda?

– Det är inte lönsamt. Det ekonomiska incitamentet är inte tillräckligt starkt, säger Febe Zetterlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".