Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

263:an ska förbättras

Publicerat torsdag 27 oktober 2011 kl 05.11
"Den är smal och krokig"
(1:25 min)
Den här skylten vill man ska synas vid 263:an, för den behöver byggas om. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Nu ska väg 263, som bland annat förbinder Enköping och Håbo med Arlanda flygplats, bli bättre. En arbetsgrupp har satts samman som aktivt ska arbeta för att väg 263 ska ta plats högre upp på dagordningen.

Initiativet kommer från Håbo kommun. Enligt Agneta Hägglund, som är ordförande för kommunstyrelsen, har man i 20 års tid velat göra något åt vägen.

– Den är smal och krokig, säger Agneta Hägglund.

Länsväg nummer 263 ringlar fram från riksväg 55 vid Litslena genom Enköpings kommun förbi Sigtuna och slutar vid Arlandastad. Trots att den har utpekats som riksintresse för kommunikationer, är vägen på sina håll av mycket dålig standard, och den är smal och innehåller skarpa kurvor. Det vill den nybildade arbetsgruppen, som består av närmast berörda kommunerna, regionförbunden, länsstyrelserna, och representanter från Trafikverket ändra på. 

Enligt Agneta Hägglund, kommunstyrelsens ordförande i Håbo kommun, är en förbättring av vägen nödvändig.

– För hela vår utveckling är det väldigt viktigt att vi ser till att ha en bra väg får vårt gods och för vår persontrafik mellan Arlanda och till kommunerna, säger Agneta Hägglund.

Syftet med arbetsgruppen är att kraftsamla för att få upp frågan på en högre nivå i de berörda länsstyrelserna och hos Trafikverket. Men Bengt Frej, som är samhällsplanerare på Trafikverket Region Stockholm, berättar att det inte blir helt lätt att avgöra på vilket sätt man ska bygga om länsväg 263, eftersom det finns olika viljor i kommunerna som kantar vägen. Medan man i Enköping och Håbo vill att vägen ska bli mer snabbframkomlig har man i Sigtuna önskemål om att sakta ner farten och få fler avfarter på grund av ny bebyggelse vid vägen.

Och även ur ett ekonomiskt perspektiv verkar det kunna dröja ett tag innan arbetsgruppens önskemål kan uppfyllas. Vägen finns inte med i budgeten för de närmaste tolv åren.

– Som det ser ut idag så finns inte länsväg 263 med varken i länsplan för Stockholm eller för Uppsala län, säger Bengt Frej, samhällsplanerare på Trafikverket Region Stockholm.

Alla parter inväntar nu svaret från en stråkstudie som har gjorts av länväg 263 som ska komma innan årsskiftet.

Klara Klintbo Skilje
upplandsnytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".