Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Köerna väntas växa

Publicerat tisdag 8 november 2011 kl 05.11
"Vi har fått vänta jättelänge"
(1:56 min)
Chefen för akuten, Charlotta Nordgren Thermaenius. Foto: Martin Hult/SR

Många av dem som kommer till akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala får vänta länge.
Målet är att de allra flesta ska vara färdigbehandlade inom fyra timmar. Ett mål som inte nås, och det spås bli värre. Vad tycker du om väntetiden? Kommentera!

Detta trots att närakuten har införts med syftet att lätta på trycket för akutmottagningen.

Det gör ont i foten. Hodda al-Musawi väntar på akuten med sin pappa som har en uppsvullen fot.

– När vi har varit här förr har vi fått vänta länge, 4-5 timmar, på att få komma in. Där inne får man smärtstillande och vänta länge. När man får hjälp är personalen jättebra, de är snälla, säger hon.

Målet är att de flesta, 80 procent av dem som söker hjälp på akuten, ska vara färdigbehandlade på fyra timmar. Då ska de klara att åka hem eller till en vårdavdelning.

När det gäller benbrott så har akuten nu under hösten klarat målet.
Men när det gäller kirurgi och medicinpatienter så är det mer än hälften som får vänta mer än fyra timmar.

– Patienter får ibland vänta alldeles för länge på akuten. Det får vi lov att säga. Det handlar framför allt om tillgången på läkare. I de flesta fall så har de "bara" ett personligt lidande som betydelse, vi jobbar hela tiden efter medicinska kriterier. De som är svårt sjuka blir omhändertagna snabbt, säger Charlotta Nordgren Thermaenius, avdelningschef på akutmottagningen.

När ortopedakuten öppnade på Samariterhemmet förra året lättade trycket på akutmottagningen på Akademiska. Men nu har antalet patienter på akuten börjat öka igen, och prognosen pekar på en ökning också för nästa år.

– Nu har man sett att antalet sökande börjar öka igen. Det kommer betyda fler patienter och förmodligen längre väntetider, säger Charlotta Nordgren Thermaenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".