Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Äldre får akutvård hemma

Publicerat måndag 14 november 2011 kl 05.16
Karin: ”Jag hade svårt att andas”
(2:10 min)
Sjuksköterskan Pia Ekeroth och läkaren Bengt Karlsson rycker ut till äldre som behöver akut sjukvård. Foto: Martin Hult/P4 Uppland.

En läkare och en sjuksköterska rycker ut när gamla människor behöver akut hjälp. Att äldre ska få snabb vård i sina hem i stället för på akuten är tanken med ett hemvårdsteam som körde igång i september.

En av de som har fått hjälp av det här akuta hembesöksteamet är 89-åriga Karin Larsson som för några veckor sen hade akuta andningsbesvär.

– Det betyder mycket.

Vad skulle du ha gjort annars?

– Jag hade väl försökt ta mig till Akademiska då, säger Karin Larsson som är sängliggande och har svårt att ta sig någonstans överhuvud taget.

Men hon fick alltså besök av det nystartade hembesöksteamet. Karin fick en behandling som normalt skulle ha getts på akutmottagningen.

– Hon fick inhalera ett läkemedel för lungorna. Hon var tungandad när vi kom. När vi gick därifrån så kändes det jättebra, säger sjuksköterskan Pia Ekeroth, som är ena halvan i hembesöksteamet.

Mottagandet från patienterna som får hembesök är positivt säger hon:

– De tycker att det är toppen. Underbart! Speciellt för äldre som vet att de får vänta i många timmar om de åker till akuten, säger Pia Ekeroth.

Det är distriktssköterskor som jobbar inom äldreomsorgen som kan ringa hembesöksteamet för akuta sjukdomsfall.

En läkare och en sjuksköterska kommer då. De kan ta olika prover, ge mediciner och till och med sy ihop sår. Det kan handla om äldre som har ramlat, fått hjärtsvikt eller lunginflammation.

Försöket med akuta hembesöksteam ska pågå i drygt två år. Fyra hembesök per arbetsdag har teamet snittat på. Och utöver det även telefonrådgivning.

Men blir det inte dyrt att låta läkaren och en sjuksköterska åka mellan patienterna? Projektledaren Marianne Rutqvist tror att det tvärtom kan vara ett lönsamt sätt att vårda äldre på.

– Det är en mindre kostnad att kunna erbjuda ett läkarbesök hemma jämfört med att åka ambulans och få vård på akutmottagningen. Men vi gör det här främst för att förbättra för de gamla att få den här vården hemma. Så det är win-win, säger Marianne Rutqvist som är projektledare för hemvårdsteamet som är ett samarbete mellan landstinget och Uppsala kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".