Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stadshotellets framtid oviss

Publicerat lördag 30 oktober 2004 kl 08.48

Trots att kommunfullmäktige i Enköping i torsdags kväll med bred majoritet beslutade att Stadshotellet ska bevaras är det högst osäkert om det blir någon upprustning av det gamla hotellet. Peab som äger byggnaden vill inte stå för kostnaden för renovering, och det vill inte heller kommunen eller staten.

I torsdags kväll, när fullmäktigeklubban föll, var det många politiker som drog en lättnadens suck. Det gamla Stadshotellet, som enligt många är Enköpings enda vackra byggnad, hade räddats från rivning.

Men trots beslutet är byggnadens öde ändå långt ifrån avgjort. Problemet är att ingen i dagsläget är beredd att skjuta till de pengar som behövs.

Att renovera hotellet kommer att kosta runt 100 miljoner kronor, enligt de beräkningar som gjorts.

Peab som äger fastigheten anser att med de byggkostnaderna blir det så höga hyror att ingen har råd att flytta in. Från Enköpings kommunledning har man sagt att man inte tänker skjuta till en krona till renoveringen, eftersom ansvaret vilar på Peab. Och inte heller staten är beredd att skjuta till de pengar som krävs. På länsstyrelsen i Uppsala har man visserligen ett konto för att rusta upp gamla byggnader, men det handlar bara om småbelopp.

Det alla väntar på nu är först och främst om Peab ska överklaga beslutet till länsstyrelsen och i andra hand ända upp till regeringen. Gör Peab det kan det dröja upp till två år innan torsdagens fullmäktigebeslut ens vinner laga kraft.

När det sedan väl finns ett beslut ska kommunens politiker sätta sig med Peab och försöka komma överens om vad som ska göras med byggnaden. Kommunen har enligt lag rätt att ställa vissa krav på hur byggnaden ser ut när det gäller fasaden, men hur lokalerna ser ut invändigt är det inte säkert att man har så mycket att säga till om. Där är det enligt kommunen oklart hur mycket man kan tvinga Peab att göra.

Och beskedet om Peab tänker överklaga dröjer. Lennart Anderén, regionchef på Peab, säger till Upplandsnytt att om man kunnat vänta på fullmäktige i tre år kan man också vänta i tre veckor med att ge besked om man tänker överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".