Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Knivhot aktualiserar säkerhetsfråga

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 06.21
"Det är ju två intressen som båda ska uppfyllas "
(1:57 min)
Avspärrningar vid Stadshuset i Uppsala. Foto: Josefin Lilja / SR

Öppenhet kontra säkerhet kan vara ett dilemma för myndigheter som ska vara tillgängliga för alla. Det aktualiserades i fredags då en man med kniv hotade med att ta sitt liv inne i stadshuset i Uppsala.

Personalen fick evakueras och polisen spärrade av området. Vi har pratat med några myndigheter om det här och Mikael Ekberg, som är landstingets centrale säkerhetschef, menar att det är en balansgång.
– Ja, det är ju två intressen som båda ska uppfyllas.

En anonym medarbetarundersökning som landstinget gjorde för två år sen visar att nästan 10 procent av de anställda, inom ett år, upplevt en hotfull situation.
– Det är 10 procent för mycket och tillsammans med brand är det nog de största säkerhetsproblemen vi har att tampas med.

Säkerhetschefen Mikael Ekberg säger att de hela tiden jobbar med säkerhetsfrågor, mest genom utbildning men man planerar också att bygga om receptionen i huset där tjänstemän och politiker sitter för att öka säkerheten. Man planerar bland annat att sätta en kamera vid dörren och kapsla in receptionspersonalen bättre och ge dem en utrymningsmöjlighet inåt huset.
– Skyddet för personal och andra inom landstingets domäner blir allt bättre.

Men öppenheten försämras inte tycker du?
– Nej det får inte vara så eftersom verksamheten bygger på öppenhet och tillgänglighet, det har politikerna bestämt och så ska det vara.

På stadshuset i Uppsala ska man efter fredagens händelse gå igenom sina säkerhetsrutiner men man ser i dagsläget ingen anledning att skärpa säkerheten - det är viktigt att den del av huset där kommuninformationen finns är öppen för alla.

Försäkringskassan i Uppsala, som delar sitt öppna servicekontor med Skatteverket, har säkerhetsrutiner och checklistor för personalen där och ser inte i nuläget någon anledning att skärpa sin säkerhet. Man säger också att trenden de senaste åren är att antalet hot minskat.

Upplandsnytt har också pratat med Migrationsverket och de säger att de snarare öppnar upp mer och mer och de jobbar efter devisen att öppenhet skapar säkerhet. De vill inte ha stängda miljöer och tycker inte att de ser tendenser på ett hårdare klimat med mera hot.

Men Mikael Ekberg, landstingets centrale säkerhetschef, tror att inte att problemet med hotfulla situationer kommer att minska framöver.
– Jag tror inte antalet kommer att minska tyvärr utan jag tror att vi får bli ännu duktigare på att jobba runt problemet och ta problemet när det uppstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".