Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Meddelarfrihet även inom privata sektorn

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 07.58
"Vi har tidigare haft ett motstånd men nu fick vi även med de borgerliga"
(1:49 min)
Agneta Gille (S). Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Alla som jobbar inom offentliga verksamheter, oavsett om de är privat eller offentligt anställda ska våga rapportera om brister och svagheter utan att drabbas av sanktioner. Det anser Uppsala läns socialdemokratiska riksdagsledamöter och nu har deras motion fått gehör. Vad tycker du om att även privatanställda nu ska omfattas av meddelarfriheten? Kommentera här!

Riksdagen har beslutat om att meddelarfriheten och meddelarskyddet ska utvidgas till att även gälla privatanställda som jobbar i offentlig regi. En av dem, riksdagsledamoten Agneta Gille, är lättad:
– Det känns jättekul, det är väldigt väldigt sällan man får igenom en motion i riksdagen. Vi har tidigare haft ett motstånd, men nu fick vi med oss även de borgerliga, säger hon.

Meddelarfrihet innebär att den anställda ska ha rätt att, anonymt kunna meddela brister och oegentligheter på sin arbetsplats, utan att hotas av uppsägning eller på något sätt missgynnas. Meddelarskydd innebär att det är förbjudet att forska kring vem som har lämnat uppgifterna.

Nu har alltså riksdagen beslutat att regeringen ska införa en lagstiftning så att även de som är privatanaställda inom offentliga verksamheter, som till exempel de som jobbar för Carema och Attendo men inom en skattefinansierad verksamhet, också ska skyddas av lagen om meddelarfrihet och meddelarskydd. Agneta Gille hoppas på att ett lagförslag kommer redan i höst.
– De måste givetvis få några månader på sig att ta fram ett lagförslag, säger hon.

Men så snabbt som Agneta Gille hoppas på, kommer det inte att gå. Just nu ligger ärendet hos departementsråd Kristina Svahn Starrsjö på grundlagsenheten och hon menar att det är en svår fråga på grund av att tidigare remisskritik i ärendet. I nuläget håller man på att skriva direktiv för en utredning, som även kommer att behandla andra frågor om insyn i offentlig verksamhet, och den väntas starta efter sommaren. Därefter skickas en remiss och lagstiftning i frågan tror hon inte kommer blir aktuell före 2015.

Bakom motionen som nu klubbats igenom står förutom Agneta Gille även Uppsala läns socialdemokratiska riksdagsledamöter Thomas Östros och Pyry Niemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".