Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjuksköterskor kräver högre lön

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 16.46
Sjuksköterskestudent: ”24 000 är fullständigt rimligt”
(1:23 min)
Tove Näslund och Björn Eriksson, sjuksköterskestudenter, som manifesterar för högre lön. Foto: August Bergkvist/P4 Uppland

Minst 24 000 kronor i ingångslön - det manifesterar sjuksköterskestudenter för idag runt om i landet. Bland annat i Uppsala där de under eftermiddagen tågade från BMC till Stora Torget.

– Det handlar om att får upp ögonen för vår situation och att fler av de som tar examen ska våga begära den län de är värda, säger Tove Näslund, en av de som tågade i Uppsala.

Hur pass rimligt är kravet att få minst 24 000 kronor i ingångslön?

– Jag tycker det är fullständigt rimligt med tanke på det ansvar vi ska ta och den kompetens som vi har när vi går ut, säger Björn Eriksson, också med i tåget.

När det gäller frågan om Akademiska sjukhuset märkt av sjuksköterskeprotesten när de rekryterar inför sommaren har vi haft svårt att få ett tydligt svar, bland annat på grund av att alla divisioner sköter sin egen rekrytering. Men i ett mail skriver personaldirektören Ingrid Persson att bl.a. onkologi-thorax och medicindivisionen saknar ca 10 sjukskötersko och att också andra har lite svårt att rekrytera grundutbildade sjuksköterskor.

Personaldirektören meddelar också att ingångslönerna för nyexaminerade sjuksköterskor är individuella och att man därför inte kan uppge någon specifik lönegräns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".