Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norduppland

Ja till bekämpning av stickmygg

Uppdaterat torsdag 26 april 2012 kl 17.07
Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 06.53
Miljöminister Lena Ek om bekämpningen
(0:36 min)
Myggbekämpning. Foto: Patrick Sörquist / SCANPIX

Regeringen har nu beslutat att tillåta att Naturvårdsverket ger tillstånd till bekämpning av stickmygg i de områden i Dalälvens översvämningsvåtmarker som har störst problem med myggor. Det här berättar miljöminister Lena Ek för Upplandsnytt.

– Jag förstår väldigt väl att det här är ett stort problem för människor som bor i de här områdena och det vi försöker att göra nu är att få beslutet på plats så att människor i delar av Tierp, Heby, Sala, Avesta, Älvkarleby, Gävle och Sandvikens kommuner ska känna sig trygga i att det finns en stickmyggsbekämpning under det här året. Tillstånd kommer att ges för de områden där man någon gång under de senaste tio åren har mätt upp minst 5000 mygg per fälla och fångstnatt, säger Lena Ek.

Regeringen har tidigare år fått kritik för att beskeden om bekämpning kommer sent. Miljöministern säger att hon ska försöka se till att beslutet inför nästa sommar kommer tidigare och också att de nu ska ta tag i problemet mer långsiktigt, bland annat genom om vattenreglering i området.

De lägger också in ett krav på att utvärderingen ska utvärderas för att bedöma riskerna att bekämpningen skapar resistens.

– Miljömässigt behöver vi följa upp så att det här inte skapar resistens, för det är inte bra om det uppstår en permanent motståndskraft mot de här medlen så då lägger vi också till ett utvärderingsuppdrag som ska redovisas innan årsskiftet, säger Lena Ek.

Martina Schäfer är operativ ledare för myggkontrollen vid Nedre Dalälven och hon menar att beslutet kom i rättan tid.

– Vi var ute igår och det är ganska mycket vatten på en del ställen och det ska bli väldigt varmt nästa vecka så rätt vad det är slår det igång och då är det inte en dag för tidigt att vi får veta vad som gäller i år, säger hon.

Än har Martina Schäfer inte hunnit läsa regeringens beslut och innan hon vet detaljerna är hon avvaktande positiv. Beslutet brukar följas av olika krav, som exempelvis i fjol då regeringen krävde en strikt uppföljning av bekämpningen som i praktiken var omöjlig att genomföra. Än vet Martina Schäfer inte heller om beslutet gäller för alla de geografiska områden de har sökt tillstånd för. Får de inte det kan det bli problem.

– De där myggen kan flyga upp till 20 kilometer från sina kläckningsområden. Så har vi då ett område tio kilometer från ett samhälle som vi inte har fått bekämpa av någon anledning så kan de myggen mycket väl flyga in och ställa till problem. Det känns alltid väldigt tråkigt när det blir så.

Vad tycker du om mygg?

– Jag har näst intill fått panik vid ett ställe vid Dalälven för något år sedan. Jag skulle stå där, inpackad i gummistövlar och jacka, och räkna små mygglarver samtidigt som det flög jättemycket vuxna mygg runt min skalle och försökte bita mig. Där fick jag panikanfall nästanm, jag ville bara där ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".