Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Presenterade bostadsåtgärder

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 14.20
Landshövding: ”Jag är mycket nöjd”
(0:41 min)
1 av 3
Magnus Åkerman från Handelskammaren presenterade förslag på hur man ska få fram nya studentbostäder. Foto Hanna Westerlund / SR
2 av 3
Landshövding Peter Egardt. Foto Hanna Westerlund / SR
3 av 3
Ny arbetsgrupp ska råda bot på bostadsbrist. Foto: Hanna Westerlund / SR

Det råder stor brist på bostäder i länet, och för att råda bot på det bildade bostadsmarknadens olika parter i höstas en ny arbetsgrupp. Idag presenterade de sina resultat på Uppsala slott.

– Jag är väldigt nöjd. Alla intressenter - byggbolag, hyresgästföreningar, universitet och så vidare - har ställt upp och gjort en mycket god genomlyssning, säger landshövding Peter Egardt.

Peter Egardt säger sig också ha bestämt träff med civil- och bostadsminister Stefan Attefall.

– Jag ska träffa honom och gå igenom en del av de slutsatser som rapporten kommer fram till, säger han.

Vad tror du om chanserna till genomslag på nationell nivå?

– Många av de här områdena tror jag att vi kan få gehör för. Kanske inte alla. Jag tror att när vi närmar oss de här riktigt hårda skattefrågorna blir det lite tuffare, säger Peter Egardt.

Det rörde sig till exempel om att förenkla plan- och bygglagen, som gruppen menar är krånglig och innehåller "bromsklossar" för nybyggen. Dom tycker också att man bör se över till exempel dom krav på hissar och parkeringsplatser som finns, eftersom det kanske inte är nödvändigt för alla bostäder.

Gruppens ordförande Magnus Åkerman från Handelskammaren berättar om ett av dom områden där bostadsbristen är störst.

– Fanns det någon fråga där alla var rörande överens, så var det att lösa behovet för studenter och för unga på bostadsmarknaden, säger Magnus Åkerman.

Men finns det verkligen ett intresse för att bygga hyresbostäder för studenter, det är ju inte så mycket pengar i hyresbostäder för studenter?

– Det finns fler sätt att se det. Finns det en marknad så kan man räkna baklänges och erbjuda en produkt som passar konsumenten. Studentkårerna har hävdat att studenter idag klarar av att betala runt 4000 i hyra. Låt oss ge några bostadsföretag uppgiften att räkna baklänges vad de kan erbjuda för det. Låt oss ta en diskussion med Boverket och universitetet kanske hittar en billig markupplåtelse - då kanske vi kan hitta bostäder för 4000 i månaden åt studenter, säger han.

Fanns intresse för det bland byggarna?

– Byggare finns som är intresserade. Markupplåtare är mer svårflirtade.

Hannah Westerlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".