Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Personalbrist på Norrtälje sjukhus

Publicerat söndag 29 april 2012 kl 09.16
"Vi får, med så bra medel som möjligt, snickra ihop det här"
(1:43 min)
Foto: Sören Andersson/Scanpix

Nu står det nästan klart att Norrtälje sjukhus tvingas stänga en hel avdelning i sommar, trots att Norrtälje kommuns invånarantal tredubblas under semestermånaderna. Anledningen till nedstängningen är att sjukhuset har haft svårt att locka personal.

Katarina Mattsson, som är sjukhusets verksamhetschef för mottagningar och vårdplatser, menar trots detta att Norrtälje sjukhus har en bra planering inför sommaren.

- Som det är i dagsläget så planerar vi att stänga ner 22 vårdplatser, ja. Avdelningen har 24 platser men två utav platserna går över till geriatrisk rehabilitering där vi kan öka till 14 platser istället för 12. Vi hoppas ju att det här inte ska påverka, vi vet ju att vi har en oerhört lojal personal och man försöker på bästa sätt så att säga. Vi vet också att vi under sommarperioden har mer perioder när det ibland blir lite mer att göra. Det är svårt i dagsläget att bedöma hur mycket det här kommer att påverka oss. Vi får, med så bra medel som möjligt, snickra ihop det här.

Enligt uppgift från Norrtälje kommun tredubblas kommunens invånarantal under sommaren på grund av många sommarboenden. Toppen nås under juli. Katarina Mattsson nämner en rad omstruktureringar och betonar att alla specialistmottagningar fortfarande kommer att vara öppna. Planerade operationer skjuts fram till hösten. Sjukhusets stora problem har legat i att det varit svårt att rekrytera tillräckligt med sjuksköterskor.

- Det som hänt i år är att det varit svårt att rekrytera sjuksköterskor, mycket svårare än under tidigare år.

Vad beror det på?

- Vi vet att Norrtälje har lite svårare att rekrytera. Vi ligger lite längre ifrån storstaden och för tre år sen så stängde Karolinska Institutet ner sjuksköterskeutbildningen som vi hade här. Det är alltså tre år sen vi hade sjuksköterskestuderanden här i någon större omfattning och de blev kvar här, oftast. Nu har ju Gävle Högskola öppnat filial här och startar i januari med 18 sjuksköterskeplatser, så vi hoppas att det här ska bli bättre framöver.

Upplandsnytt har varit i kontakt med sjukhuschefen Björn Ekmehag som säger att det under fredagen förts yttterligare diskussioner om omorganisationer på sjukhuset. Mer information väntas i början av nästa vecka.

                                        Reportrar Sanna Karlsson och Johan Hedman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".