Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Lockpris på lägenhet i Uppsala"

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 05.09
"Vi upplevde det som lockpris"
(1:57 min)
Arkivbild: Bertil Ericson/SCANPIX

De bjöd drygt 100 000 kronor mer på lägenheten i Luthagen i Uppsala än vad den låg ute för, ändå ville säljaren ha mer. Lockpris, menar budgivarna Rebecca och hennes man. Trots att sanktionerna mot mäklare som sysslar med lockpriser har skärpts kan det fortfarande förekomma.

– I just den situationen upplevde vi det som att det var ett lockpris och vi började ifrågasätta varför man lägger ut en lägenhet för 1,49 miljoner kr om man inte är beredd att sälja.

Tvåan i Luthagen som Rebecca och hennes man budade på låg ute för 1,49 miljoner kronor. Efter budgivningen landade deras sista bud på 1,6 miljoner och under flera dagar var budet det högsta. Men då ville säljaren ha ytterligare pengar för att sälja lägenheten.

– Då upplevde vi det lite märkligt att man kan lägga ut en lägenhet för 1,49 och ändå inte är redo att sälja den för 1,6 utan vill ha 1,625 000. Vi kan tycka att vill man ha det för en lägenhet kanske den ska ligga ute för det. I efterhand har vi förstått, när vi har pratat med mäklare att man alltid kan ändra sig under tidens gång, men vi tyckte det var tråkigt och märkligt, säger Rebecca.

Hon hoppas fortfarande att de ska kunna köpa lägenheten och vill därför inte att vi nämner mäklarens namn. De mäklare vi pratat med förnekar dock att lockpriser skulle vara något som förekommer i Uppsala. Elna Nilsson, Jim Palmquist och Tomas Widerlöv kommer från olika mäklarfirmor i stan.

– Jag tror att det blivit mycket bättre den senaste tiden. Det har skärpts till och vi har börjat använda så kallade accepterade priser i stället. Min upplevelse är att lockpriser försvinner mer och mer, säger Elna Nilsson.

– Min bedömning är att i Uppsala är detta inget problem, säger Jim Palmquist.

– Det här är rent ohederligt skulle jag säga, menar Tomas Widerlöv.

Enligt Mäklarsamfundet har man på sistone jobbat hårt med att få bort lockpriser från marknaden och sanktionerna har skärpts. Tidigare kunde en mäklare bara varnas, men i och med den nya fastighetsmäklarlagen som trädde i kraft förra året kan man nu även besluta om erinran. Enligt chefsjurist Jonas Anderberg jobbar man fortfarande med frågan.

– Vi jobbar fortfarande aktivt med att sprida bilden av att arbeta på det här sättet och få bort lockprisföreteelsen. I dag har vi lyckats få ner den till ett minimum dessbättre, men visst kan det fortfarande förekomma enstaka fall.

För Rebecca och hennes man är det fortfarande oklart läge.

– Vi får väl se då, om det blir en ny visning eller vad som händer, säger Rebecca.

Josefin Lilja
josefin.lilja@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".