Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderater överväger skattehöjning

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 05.02
M: ”Intäkterna mindre än beräknat”
(1:41 min)
Arkivbild på Göran Nilsson i Knivstas nya kommunhus. Foto: Cathrin Reth/SR

Knivstaborna kan stå inför en höjning av kommunalskatten nästa år. Det är ett grepp som moderaterna är beredda att ta till för att klara kommunens räkenskaper.

– Våra beräknade intäkter blev mindre än vad vi räknat med tidigare, säger Göran Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det kan röra sig om en höjning på 25-30 öre. Det skulle ge ungefär 7 miljoner i ökade skatteintäkter, säger Göran Nilsson.

När planeringsarbetet för 2013 drog i gång stod det klart att det fattades 35 miljoner kronor för att få Knivstas budget att gå i lås.

Siffrorna grundade sig på en skatteintäktprognos från Sveriges kommuner och landsting som förutspådde sämre tider på grund av den internationella skuldkris som drabbat framförallt Sydeuropa.

Samtidigt står det växande Knivsta inför stora investeringsbehov i bland annat skolfastigheter och en ny förbindelse över eller under järnvägen.

Nu har det kommit ytterligare en skatteintäktsprognos, och den är lite mer optmistisikt för Knivstas del. Men än är det inte slutdiskuterat om en eventuell skattehöjning.

– Vi såg i förra veckan framför oss att det är svårt att undvika en skattehöjning. Med 12 miljoner till i intäkter så har vi betydligt bättre möjligheter, och jag hoppas att vi inte ska behöva föreslå en skattehöjning. Nu ska partierna diskutera situationen och vi ska träffa nämnderna och få svar på vad besparingsförslagen skulle innebära för dem och få en diskussion kring det, berättar Göran Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta.

Frågan om budgeten och eventuell skattehöjning avgörs på kommunfullmäktigemötet i juni.

Julia Carlbaum
julia.carlbaum@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".