Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot p-vakter i väktarkläder

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 05.21
Parkia: ”Ska vi byta kläder?”
(1:49 min)

Parkeringsbolaget Parkia i Uppsala får kritik för att personalen bär väktaruniformer när de agerar parkeringsvakter, något som enligt länsstyrelsen inte är tillåtet om man inte har väktarförordnande. Företagets VD Ulf Bellås medger att de har på sig uniformerna. Anledningen är att de inte orkar byta om mellan arbetsuppgifterna.

– Länsstyrelsen frågade oss om det där och jag svarade att vi har både väktarjobb och inte väktarjobb, ska vi då byta kläder mellan de olika uppgifterna? Men vi fick aldrig något svar.

Men enligt länsstyrelsen är det just vad som krävs, att personer som kombinerar väktarjobb med andra uppgifter byter om mellan uppdragen. Att låta bli för att det känns enklast är inte en godtagbar anledning menar Helena Bäck, länsjurist i Stockholm och ansvarig för bevakningsverksamheten.

– Att någonting är krångligt är ingen ursäkt. Det är väktare som ska bära väktaruniform och för att ett företag ska få ha uniformerad personal ska man för det första bedriva bevakning och för det andra ska man ha auktorisation, ett tillstånd utav länsstyrelsen att få bedriva verksamheten.

En av anledningarna till att det är otillåtet att bära uniformen om man inte har auktorisation är att man vilseleder allmänheten, menar Helena Bäck. Att exempelvis slå till en väktare kan rendera ett högre straff än om man ofredar en civilperson och vissa väktare får även bära batong och handfängsel. Misstänker man att ett företag bär väktaruniform utan att vara auktoriserat kan man göra en anmälan till länsstyrelsen som kollar upp om företaget har väktarförordnande. Saknas det överlämnas ärendet till polisen. Ulf Bellås på Parkia medger att företaget inte har aukorisation, men så länge inte länsstyrelsen sagt något annat fortsätter de att bära uniformerna.

– Eftersom vi svarat till länsstyrelsen precis hur vi gör så är det deras sak att tala om i fall vi gör fel eller om det är på något annat vis. Jag tycker väl att om jag är väktare ibland och parkeringsvakt ibland spelar det väl ingen roll om det står väktare på mig när jag är parkeringsvakt.

Josefin Lilja
josefin.lilja@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".