Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget klubbade höjd skatt

Publicerat tisdag 19 juni 2012 kl 15.51
Erik Weiman. Foto Alexander Gagliano.

Nästa år höjs landstingsskatten i Uppsala län. Det klubbade nyss landstingsfullmäktige. Politikerna vill med den budget som läggs försöka korta vårdköerna så att vårdgarantin klaras - som bland annat säger att man inte ska vänta längre än tre månader på ett sjukhusbesök.

Det som också kommer att kosta mer pengar nästa år för landstinget är mer tågtrafik - bland annat den planerade nya tåglinjen mellan Uppsala och Sala. Patientavgifterna ska inte förändras nästa år. Men inkomsskatten till landstinget höjs alltså nästa år med 30 öre per intjänad hundralapp.

Det beslutade den borgeliga majoriteten i landstinget. Socialdemokraterna ville i sitt budgetförslag ta bort patientavgifterna för barn och ungdomar.

Socialdemokraterna och Miljöpartier vill i sina budgetförslag skapa ett sammanhållet akutcentrum. Allianspartierna höll i dagens budgetdebatt fast vid att det är bra som det är med en akutmottagning på Akademiska sjukhuset och en närakut på Samariterhemmet i Uppsala.

En annan skillnad mellan blocken är hur mycket av vården som ska drivas av privata företag. Socialdemokraterna kritiserar alliansen för att slå sönder vårdkedjor för patienterna, försämra samverkan mellan olika delar av vården och försämra förutsättningarna för forskning och utbildning när delar av vården privatiseras. Vänsterpartiet är också kritiskt till privatisering som de menar görs av ideologiska skäl. Till exempel att röntgen upphandlas i privat regi när det redan finns på Akademiska sjukhuset.

Vänsterpartiet ville höja skatten med 50 öre. I sitt budgetförslag ville Vänsterpartiet satsa på fri tandvård för ungdomar (på sikt upp till 25 år), mer vård för att klara vårdgarantin, högre löner och lägre priser för dom som åker kollektivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".