Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

En av tio förskolor får fel ersättning

Publicerat fredag 3 augusti 2012 kl 06.11
Ersättningen stämmer inte med öppettiderna
(2:20 min)
Barn i sandlådan på en förskola (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

En av tio förskolor i Uppsala får en ersättning av kommunen som inte stämmer med de öppettider som förskolorna själva anger på nätet. Det visar Upplandsnytts granskning.

Uppsalas förskolor har numera rätt till extra ersättning för varje timme de håller öppet utöver tio timmar per dag, samtidigt som ersättningen sänks för kortare öppettider. Det berättade Upplandsnytt i måndags.

För att ta reda på hur mycket pengar som ska betalas ut kontrollerar kommunen förskolornas öppettider en gång om året och när de själva anmäler ändringar. Ersättningen ska alltid stämma med de tider som förskolorna anger på nätet. Ingen ska få ersättning för extra öppethållande som inte marknadsförs mot föräldrarna, det är tanken.

Vi har jämfört de öppettider som förskolorna själva anger på nätet med kommunens lista över vilka som just nu får mer respektive mindre än basersättningen.

Det visar sig att ett tjugotal av kommunens cirka 200 förskolor får en ersättning som inte stämmer med de öppettider som anges på nätet. Några av dem har kortare öppettider än tio timmar men får ändå full ersättning. Andra får extra ersättning trots att de inte anger längre öppettider på nätet. Men det vanligaste är faktiskt att förskolor anger mer än tio timmars öppethållande utan att få ersättning för det.

Ingen av de förskolechefer som vi har talat med kan förklara varför den ersättning de får inte stämmer med öppettiderna på nätet. Och ingen vill ställa upp på en bandad intervju.

Cecilia Forss, moderat ordförande i barn- och ungdomsnämnden, kände inte till de här felen:

– Det kan finnas flera skäl till att man inte har hunnit med att ändra på webben. Men man ska naturligtvis kontrollera så att det här stämmer. Nästa kontroll blir i oktober och det är möjligt att vi ska tidigarelägga den. Jag tror inte att förskolorna lämnar felaktiga uppgifter till oss, men det viktiga är ju att de lämnar riktiga uppgifter till föräldrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".