Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kidnappare erkänner att han försökt köpa vittnen

Publicerat fredag 10 augusti 2012 kl 15.41
"Jag försöker anstifta ett vittne som ska vittna till min fördel"
(1:43 min)
Leif Silbersky försvarar kvinnan och Thomas Bodström 27-åringen. Foto: Tomas Magnusson/SR

Den 27-åring som tidigare dömts till 8 års fängelse av tingsrätten och som pekats ut som hjärnan bakom kidnappningen av en Uppsalastudent, erkände i dag att han har försökt köpa vittnen som skulle vittna falskt i hovrätten.

Han har skickat brev från häktet till personer utanför där han säger sig vara villig att betala för någon som kan styrka hans version av vad som har hänt d.v.s. att allt var en PR-kupp som den kidnappade själv styrde över.

-- Jag vet att det är moraliskt fel. Jag försäker anstifta ett vittne som ska vittna till min fördel. Alltså jag har ju inget förtroende för rättssystemet så jag vill bara komma härifrån, jag har inte gjort något fel. Om jag får sälja en njure eller fixa ett vittne så gör jag det liksom, säger 27-åringen.

Han säger att det handlar om vittnen som skulle få 50 000 kronor för att stödja hans version av vad som hänt. Den att kidnappningen var en PR-kupp som den kidnappade själv var med och styrde över. Han säger att han har blivit oskyldigt dömd av tingsrätten, och eftersom det inte finns några vittnen som vill vittna till hans fördel, så ville han helt enkelt köpa nån som gör det. 27 -åringen har också försökt få sina medåtalade - kvinnan och han som kallas för fångvaktaren - att överge sina versioner av vad som hänt. I brev som han har skickat från häktet ber han bland annat kvinnan att skapa en ny story och fixa egna vittnen med hjälp av pengar. Och han skriver ner vad han vill att hon ska säga. Det här reagerade kvinnans advokat Leif Silbersky på under rättegången i dag:

– Varför måste hon agera genom att skaffa fram pengar och se till att folk vittnar falskt? Varför måste du skriva ner allt som hon ska säga? Tredje gången jag frågar, vad får dig att tro att hon ställer upp på detta? säger Leif Silbersky.

-- Jag hoppas ju att hon  ska göra det för att vi ska komma hem helt enkelt, säger 27-åringen.

– Är inte svaret enkelt, du vet att hon är ohyggligt kär i dig och säger du till henne att göra någonting så gör hon det? säger Leif Silbersky.

– Det kan finnas en sanning i det också, säger 27-åringen.

27-åringens advokat, Thomas Bodström, tycker inte att de här försöken att köpa vittnen skadar 27-åringens trovärdighet.

– Att människor i desperation vill agera för att bli frikända är ju inte ovanligt. Däremot är det intressant att han inte någonstans i breven säger att han har hittat på sin historia utan håller sig till det som han säger är sanningen, säger Tomas Bodström.

Thomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".