Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn tvingas till sjuka skolor

Publicerat torsdag 16 augusti 2012 kl 04.59
Förälder: ”Han har utvecklat astma”
(2:33 min)
Rektorn på Årstaskolan Carina Bellbring. I dag börjar 345 elever på hennes skola som klassats som sjukt hus. Foto: Mårten Nilsson/SR

När höstterminen börjar i dag på Uppsalas skolor så kommer mer än 500 elever att gå till skollokaler som klassas som sjuka hus. Bland föräldrarna finns en stor oro inför terminsstarten.

Det gäller de båda grundskolorna Årstaskolan och Brantingsskolan, där mögel och andra problem med inomhusluften har konstaterats. Annica Gelin har en son som i dag börjar trean på Årstaskolan:

– Jag är rädd. Han är allergiker från början och har utvecklat astma för att han har befunnit sig i de här lokalerna. Hans läkare har sagt att han borde kunna sluta med mediciner om problemen i lokalerna åtgärdas, men nu säger kommunen att lokalproblemen tar ett halvår att åtgärda och då är jag rädd att han ska utveckla en kronisk astma, säger Annica Gelin.

Föräldrarna på Årstaskolan fick i början av sommaren beskedet att kommunen skulle försöka göra en forcerad upphandling av paviljonger så att skolan skulle kunna flytta in i dem i början av höstterminen. Men nu säger man från Uppsala kommun att det inte går att går att forcera upphandlingen, utan att det är tidigast till vårterminen som paviljongerna kan finnas på plats.

Fram till dess, minst en hel termin, ska alltså elever och personal vistas i lokaler som klassas som sjukt hus. Och detsamma gäller Brantingsskolan, där tanken är att evakuering ska ske till Balderskolan och Bredablick, men utredningen av om eleverna får plats på de skolorna beräknas ta en hel termin. På Årstaskolan är föräldrarna upprörda över att det beräknas ta så lång tid att skaffa paviljonger, Annica Gelin igen:

– De har stått och ljugit oss rätt upp i ansiktet den 18 juni. Då sa de att de skulle göra en forcerad upphandling och att moduler kommer och att de ska stå på plats senast sista september om allt går som planerat, säger Annica Gelin.

Också rektorn på Årstaskolan Carina Bellbring uppfattade kommunens besked i juni som ett löfte, och hon tänker agera för att det ska efterlevas:

– Jag hoppas ändå att man kan snabba på det här, så att vi slipper vänta ända till i januari. Jag är ju ytterst arbetsmiljöansvarig och jag vet ju att jag har elever och personal som inte mår bra i de här lokalerna, säger Carina Bellbring.

På Uppsala kommun är Bengt Andrén chef för Kontoret för samhällsutveckling:

– Det här är en jättejobbig situation. Skolorna visade sig vara i sämre skick än någon hade förstått.

Bengt Andrén säger att någon forcerad upphandling av paviljonger till Årstaskolan inte längre är aktuell:

– Nu gör vi det här enligt konstens alla regler så att vi inte får problem med överklaganden.

Men föräldrarna ser det som ett löftesbrott?

– Det kan jag mycket väl förstå. Det var en missbedömning att man trodde att det skulle gå att göra en forcerad upphandling, säger Bengt Andrén.

Föräldern Annica Gelin:

– Folk mår dåligt, nu måste de börja agera. Jag tycker att de kan sitta i de här lokalerna själva medan de gör upphandlingen, så får de se hur folk mår, säger hon.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".