Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

UNT-anställda tvingas till mer jobb för samma lön

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 05.41
"Hamnar i en ren utpressningssituation"
(2:04 min)
Karolina Tolstav, som är journalistfackets ordförande på UNT, rekommenderar ingen att vägra skriva på när tidningen hotar om uppsägningar. Foto: Martin Hult/SR

Skriv på - eller så kan du bli av med jobbet. Det budskapet har journalisterna på Upsala Nya Tidning fått från ledningen. Tidningen vill nämligen att de anställda ska jobba fler timmar per vecka - utan att få högre lön.

– Vi hamnar i en ren utpressningssituation. Vad man säger är att om du inte skriver på det nya anställningsavtalet så kommer du att förlora jobbet, säger Karolina Tolstav, som är journalistförbundets ordförande på Upsala Nya Tidning.

I ett brev till journalisterna på Upsala Nya Tidning står det:

"Om den berörda medarbetaren vidhåller att arbetstidsmåttet ska vara 37,5 timmar med heltidslön kommer UNT att omprova anställningen. Medarbetaren riskerar då, efter avslutade förhandlingar med Journalistförbundet, att bli uppsagd på grund av arbetsbrist."

– Jag tycker att det är ganska skamligt sätt att behandla sin personal på, säger Karolina Tolstav.

Från arbetsgivaren UNT:s sida handlar det om att hantera ett kärvt ekonomiskt läge med sjunkande upplagor och färre anställda journalister. Då vill ledningen att de som jobbar ska jobba mer än dom 37,5 timmar som har varit heltid på tidningen i många år. Upsala Nya Tidning vill att journalisterna på tidningen ska gå upp till 40 timmars arbetsvecka utan att få mer i lön.

I sak, vad tycker du om att man ska jobba några timmar längre?

– Det vi har strävat efter är att om man ska gå upp i arbetstid - då ska man kompenseras lönemässigt för det. Det är det enda vi har krävt från början - och det enda vi kräver nu, säger Karolina Tolstav.

Upplandsnytt har sökt men inte fått tag på UNT:s chefredaktör och VD Hanna Stjärne. Men hon skriver i ett brev till redaktionen att hon förstår att det har varit en omställning att ha längre arbetstid. Hon skriver också att tålamodet efter att ha förhandlat om frågan i ett och ett halvt år har runnit ut. "Jag har varit tydlig med att vi inte kan diskutera hur länge som helst", skriver hon i brevet.

Ett schema med 40 timmars arbetstid har redan började gälla från början på året. Nu ett halvår senare tänker UNT:s ledning kräva att 68 journalister skriver på nya anställningsavtal där den nya arbetstiden står.

Att journalisterna som har anställningsavtal där det står att de jobbar 37,5 timmar per vecka - samtidigt som de nu har ett schema som ger 40 timmars arbetsvecka - tycker facket är fel. Därför har journalistförbundet krävt ett skadestånd för de extra timmarnas arbete. De kräver tidningen på 393.000 kronor för obetald övertid.

Om tidningen faktiskt går fram och kräver underskrifter på de nya avtalen så rekommenderar Karolina Tolstav ingen att vägra skriva på.

– Man kan inte riskera sitt jobb för det här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".