Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brantingsskolans framtid hotad

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 05.55
"Står det sig ekonomiskt att bygga om?"
(2:06 min)
Det blir troligen för dyrt att renovera Brantingsskolan, menar Lars-Gunnar Karlsson (M), ordförande för Uppsala kommuns fastighetsägarnämnd. Foto: Mårten Nilsson/SR

Brantingsskolan i Uppsala är klassad som sjukt hus, och kommunen har kommit fram till att den evakuering av elever och personal som ska göras kommer att vara under flera år framöver.  Upplandsnytt kan nu berätta att det troligen inte blir någon återinflyttning efter evakueringen.

Brantingsskolan kommer av allt att döma inte att renoveras.

– Det är mycket tvivelaktigt om det står sig ekonomiskt att bygga om den befintliga skolan, med tanke på bristerna i luftkvalitet och med de krav vi i dag ställer på skolor när det gäller pedagogiska möjligheter med grupprum osv, säger Lars-Gunnar Karlsson (M), ordförande för kommunens fastighetsägarnämnd.

Brantingsskolan ligger i Sala backe och därmed i nordöstra delarna av Uppsala där befolkningen ökar markant och där det kommer att behövas minst en ny skola de närmaste åren, kanske flera. Brantingsskolan har högstadieelever, och ett högstadium behövs i nordöstra Uppsala, men det är fullt möjligt att det förläggs till annan plats i dessa delar av stan - beslut om det ska tas under hösten. Brantingsskolans elever och personal kommer att evakueras, kanske sker det till vårterminen, och evakueringstiden som tidigare sagts vara kanske ett år kommer att bli betydligt längre:

– Man ska nog se det här på två, tre års sikt innan andra lokaler kan finnas klara, säger Lars-Gunnar Karlsson.

De beskeden har fått Brantingsskolans ledning att slå bakut när det gäller att evakueras till de två skolorna Balderskolan och Bredablick som kommunen vill. Lars-Gunnar Karlsson är för sin del inriktad på en evakuering till just de två skolorna, bland annat för att de ligger nära varandra.

Men Brantingsskolans rektor Andreas Kembler är inte alls förjust i kommunens planer:

– Om jag utgår från det jag hittills fått veta, så ser jag stora svårigheter i att evakueras under så lång tid till just de lokalerna.

Varför det?

– Det förutsätter att skolan delas. Ungefär hälften av eleverna och personalen kommer då att hålla till i Bredablick och den andra hälften i Balderskolan.

Och den splittringen vill du inte ha under så lång tid?

– Nej, inte som det ser ut nu, säger rektorn Andreas Kembler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".