Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
En häktas efter attack mot synagoga

Utbyggnad av Långhundra skola kan stoppas

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 05.54
"Vill inte ha barnen i stor skola"
(1:51 min)
Lotta Sjaunja och Ewa Burak vid Långhundra skola. Foto: Julia Carlbaum/SR

Den planerade utbyggnaden av Långhundra skola utanför Knivsta kan komma att stoppas. En del föräldrar på skolan är oroliga för att deras barn istället kommer få bussas in till andra skolor i Knivsta.

– Jag vill inte ha mina barn i en stor skola för att jag tycker att det är en otrygg miljö, säger Lotta Sjaunja.

Varför då?

– Därför att det är en så stor skola och de kanske inte blir sedda. Många barn går igenom skolan utan att någonsin blivit ha blivit sedda av en vuxen person, säger Lotta Sjaunja.

Lotta Sjaunjas barn går i förskoleklass och i trean på Långhundra skola med ett hundratal andra elever. Det är bland annat en utbyggnad av matsal, klassrum och förskola som skulle behöva göras för att få plats med alla. Men den planerade utbyggnaden får vänta för att det kostnadsförslag som tagits fram är för dyrt. 18 miljoner kronor skulle den kosta enligt ett första förslag, och nu är det inte säkert att utbyggnaden blir av alls. Göran Nilsson, moderat kommunalråd:

– Jag kan inte garantera att det blir en utbyggnad. Det beror på vilka priser utbyggnaden har och hur många elever vi räknar med i prognosarbetet för elevantalen. Så att det är många faktorer som måste sammanvägas, sägger Göran Nilsson (M).

Istället kollar politikerna nu på andra lösningar. Till exempel att bygga helt nytt eller att köpa andra hus i närheten. Eller att en del av barnen får åka till andra skolor.

Den styrande majoriteten är inte överens. Exempelvis tycker centerpartisten Anders Eskhult att utbyggnaden måste bli av.

– Det är så oerhört viktigt med landsbygdsskolorna, så vi kan inte tänka oss att dra ner på det, säger Anders Eskhult (C).

Medan politikerna är oense får barnen och föräldrarna vänta i ovisshet. Ewa Burak kämpar för att skolan ska byggas ut:

– Om vi nu tror på en levande landsbygd och att Knivsta faktiskt är en kommun med både tätort och glesbygd och att vi har en välfungerande skola där barnen bor, så känns det jätteviktigt, säger Ewa Burak.

På onsdag har föräldrar på Långhundra skola kallat till möte med politikerna. Även byggplanerna för Lagga skola har lagts på is.

Julia Carlbaum
julia.carlbaum@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".